Kaliforniji preti velika suša zbog marihuane

Marihuana je biljka kojoj treba mnogo vode, a kako je broj farmi kanabisa u Kaliforniji u konstantnom porastu , tako je i opasnost od suše u ovoj američkoj državi sve veća, upozoravaju stručnjaci.

Marihuana je biljka kojoj treba mnogo vode, a kako je broj farmi kanabisa u Kaliforniji u konstantnom porastu , tako je i opasnost od suše u ovoj američkoj državi sve veća, upozoravaju stručnjaci.

Iako je rekreativno korišćenje marihuane u Kaliforniji zabranjeno, gajenje kanabisa za medicnisku upotrebu nije i od 1996. godine je u stalnom porastu. Svake godine sve je više privatnih farmi koje uzgajaju kanabis.

Marihuana traži mnogo više vode od drugih biljaka koje se gaje u Kaliforniji, kao što je na primer grožđe, kome je potrebno duplo manje vode. Količina vode koje biljke marihuane uzimaju iz zemlje je toliko velika, da je nemoguće nadomestiti je zalivanjem, kaže studija koju je objavio magazin Public Library of Science.

Manji potoci su potpuno presušili zbog sve većeg broja farmi marihuane, dok je iz istog razloga, količina vode u mnogim rekama sve manja. U nekim rekama nivo vode se toliko smanjio, da je život riba i ostalog podvodnog sveta ugrožen.

U zaključku studije se navodi: "Ako stopa uzgajanja marihuane u severnoj Kaliforniji nastavi da se povećava ovim tempom, posledice za vodene vrste bi mogle biti katastrofalne. Ovo nije šala, situacija je alarmantna".

Privatne plantaže marihuane se uglavnom nalaze na severozapadu Kalifornije, u delovima koji su gusto pošumljeni, izolovani i u kojima je gustina naseljenosti mala. Zbog toga je otežan pristup nadležnima da naprave stoprocentno tačno ispitivanje uticaja marihuane na sušu, pa se strahuje da je realno stanje stvari još gore nego što je objavljenu u magazinu Public Library of Science.

  • Vlada

    30.03.2015 13:03
    Glas razuma...
    Dakle, nije problem u uzgoju konoplje, nego u prekomerno izdatim dozvolama za uzgoj biljaka, u ovom slučaju konoplje, čime se iscrpljuju resursi za zalivanje tog zemljišta. Ovo bi se desilo pre ili kasnije sa bilo kojom drugom uzgajanom kulturom na istoj površini.
  • ovdasnji

    30.03.2015 05:59
    ne bojim se za njih !
    pretvorice slanu vodu u tehnicku za zalivanje !
    moj prijatelj iz marina beach,ca,je vlasnik jedne od naj vecih plantaza kanabisa u kaliforniji,i buduci gradonacelnik tog mesta,i kaze da trenutno ne razmisljaju o obustavi izdavanja dozvola za gajenje marihuane !
    kako je stvarno stanje,imacu prilike da se licno uverim kod njega za 5-6 nedelja !
    ovo vise lici na podmetanje kukavicijeg jaja od strane farmaceutske mafije !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.