Najskuplje noćenje u Moskvi

Najskuplji hoteli u 2008. godini bili su u Moskvi, gde je prosečna cena noćenja iznosila 374 dolara, saopštila je revizorska kuća Dilojt (Deloitte). Moskva je imala i najveći dnevni prihod po raspoloživoj hotelskoj sobi od 250 dolara, 10,5 odsto više nego 2007. godine, ali nije ušla na Dilojtovu listu 20 turističkih odredišta sa najpopunjenijim hotelskim kapacitetima.

Najveća popunjenost je bila u Pertu - 82,4 odsto kapaciteta što je 2,4 odsto manje nego 2007. godine. Sledećih pet mesta zauzeli su Njujork sa 81,9 odsto, Abu Dabi sa 81,6 peocenata, Hong Kong sa 81,2 odsto, London sa 81,1 procenata i Hurgada sa 80,3 procenata.

Najskuplji hoteli su, pored Moskve, lane bili u Ženevi - 343 dolara po noćenju, Dubaiju - 300 dolara, Abu Dabiju - 283 dolara i Nju Delhiju - 279 dolara. Među 20 najskupljih destinacija, sa cenom višom od 220 dolara po noćenju, su i Doha, Njujork, Venecija, Pariz, Bombaj, Muskat, Rijad, Milano, Cirih, Rim, Istanbuk, Firenca, London, Manama i Tel Aviv.

Najbrži rast prihoda po hotelskoj sobi bio je na Bliskom istoku, piše u izveštaju Dilojta, u kojem se dodaje da su rast zabeležile i Srednja i Južna Amerika. "Krajem prošle godine Evropa i Azija su zabeležile rast prihoda po raspoloživoj hotelskoj sobi od svega dva odsto, dok je u Severnoj Americi došlo do pada od 1,6 odsto", dodaje se. Prema podacima Dilojta, broj turista u svetu lane je porastao za dva odsto, što je znatno manji rast nego prethodne godine, kada je iznosio sedam procenata i kada je bilo 924 miliona turista. U Evropi je u 2008. zabeleženo 489 miliona turista, odnosno 53 odsto svih turističkih putovanja na svetu. Rast broja turista u svetu u prvoj polovini godine iznosio je pet odsto, a usporavanje je bilo najveće u poslednjem kvartalu, što je posledica svetske ekonomske krize.

Prema proceni Dilojta, svetska kriza će i ove godine štetiti turizmu. "Strategija turističke industrije za ovu godinu je strategija preživljavanja", piše u saopštenju Dilojta. "Kada krediti ponovo postanu dostupniji, turističke zemlje će morati da investiraju u razvoj turističke infrastrukture, uključujući širenje kapaciteta aerodroma i hotela", smatra stručnjak za turizam u Dilojtu Aleks Kirijakidis.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.