Završni radovi na kulama čuvene crkve Sagrada familia

Radovi na crkvi Sagrada familia u Barseloni, nedovršenom remek-delu velikog katalonskog arhitekte Antonija Gaudija, ušli su u završnu fazu kojom je predviđena izgradnja šest ogromnih kula koje će od nje učiniti najviši verski hram u Evropi.

Radovi na crkvi Sagrada familia u Barseloni, nedovršenom remek-delu velikog katalonskog arhitekte Antonija Gaudija, ušli su u završnu fazu kojom je predviđena izgradnja šest ogromnih kula koje će od nje učiniti najviši verski hram u Evropi.

Predstavljajući projekat, glavni arhitekta Žordi Fauli kazao je da će za desetak godina, nakon izgradnje najveće, centralne "kule Isusa Hrista", bazilika koju svake godine poseti nekoliko miliona turista ući u knjige rekorda. "Središnji toranj sa svojih 172,5 metara visine učiniće je najvišom katedralom u Evropi", naveo je on, podsetivši da se trenutno naviši crkveni toranj, visok 162 metra, nalazi u Ulmu, u Nemačkoj. Bazilika sv. Petra u Rimu će i dalje biti najviša crkva po svom središnjem brodu.

Izgradnja crkve Svete porodice, simbola i glavne turističke atrakcije katalonskog glavnog grada, počela je daleke 1882. godine. Dosad je dovršeno 70 odsto građevine koja dostiže visinu od 112 metara. Fauli je naglasio da izgradnja kule i većeg dela strukture crkve, koja bi trebalo da bude završena do 2016, za 100. godišnjicu Gaudijeve smrti, i dalje teče po planu. On je naveo da će samo pojedini elementi, kao što je dekoracija, ostati nedovršeni.

"Teško je predvideti, ali već sada možemo reći da će crkva biti završena do 2030, 2032", napomenuo je glavni arhitekta. "Kula Isusa Hrista" će na vrhu imati krst i biti okružena sa pet tornjeva, od koji će jedan biti posvećen bogorodici, a četiri, nešto niža, četvorici jevanđelista.

Veliki vernik, Antonio Gaudi (1852-1926) je veći deo svog života posvetio tom kolosalnom projektu koji predstavlja kombinaciju arhitektonsko-građevnog stila u kom se sjedinjuju gotička disciplina sa zaobljenim linijama, jasnoća i jednostavnost modernizma sa ambiciozno strukturisanim stubovima i lukovima, sve bogato ukrašeno mnoštvom detalja i simbola. Katedrala je od 1984. na listi svetske baštine UNESCO-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.