Beogradski grubi šarm za avanturiste

Grad na ušću Save u Dunav sačuvao je grubi šarm zahvaljujući kome je stekao reputaciju grada za zabavu par ekselans, uprkos tome što je bio svedok 115 međunarodnih sukoba i 44 puta je sravnjen sa zemljom, piše londonski Indipendent u reportaži o Beogradu.

 

Novinar Robert Nurden navodi da je turistički savez usvojio politiku „ne pominji ratove”, ali da nezavisni vodiči otvoreno govore o tome i vrlo rado pokazuju bombardovane lokacije. „Prošlo je 10 godina od kako je NATO okončao svoju selektivnu vazdušnu kampanju, i Beograd se sada diže iz pepela”, piše Indipendent. Autor smatra da je srpska prestonica pravo mesto za one koji vole avanturistički turizam, jer „demonstranti svakodnevno postavljaju transparente protiv NATO-a na Trgu Republike”, a u baru „Tito” zidovi su prekriveni uspomenama na bivšeg lidera, dok konobari nose partizanske uniforme.

U tekstu se ističe da je obedovanje u nekom od skadarlijskih restorana u trendu, i da je, na primer, restoran „Moj Šešir” kombinacija umetničke galerije i restorana, gde se hrana i slike sjedinjuju u kreativnosti, dok romski bend svira serenade, a glumica peva srpske narodne pesme. „Hajde, Beograde, svet hoće da te vidi u najboljem svetlu”, gotovo je zavapio autor, konstatujući da muzej „Nikole Tesle” ne radi, da se renoviraju Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti.

U tekstu se navodi stogodišnji istorijat čudnog imena kafane „Znak pitanja”, i da se u centru grada nalazi Kalemegdanska tvrđava koja se izdiže iznad mesta na kome se Sava uliva u Dunav i predstavlja upravo ono što bi ste očekivali od mesta na kome su se odigrali mnogobrojni sukobi. „U skladu sa tim, u njoj se nalaze ratni muzej, topovi i tenkovi. Ova ogromna tvrđava izgleda kao iz bajke, ali danas je ogromni kalemegdanski kompleks mesto na kome se Beograđani odmaraju, besciljno šetajući i grickajući semenke suncokreta”. S druge strane reke Save, piše Indipendent, nalazi se mirni Zemun, nekadašnja granica Austrougarske monarhije. „Klasična arhitektura više podseća na Mocartovo doba nego na balkansku ratobornost, dok u restoranima pored obale Dunava rade stariji konobari kojima ništa ne pada teško”.

Autor smatra da je Beograd raj za pušače i da, ako niste pušač, treba da razmislite da li želite da provedete vreme u srpskoj prestonici, „gradu u kome se toliko puši da vam odeća miriše na duvanski dim”. „Postoji novi način bekstva iz politički korektne zapadne Evrope: odlazak u krajeve gde je pušenje kul i gde su kafići i restorani zadimljeni”, kaže se u reporteži Indipendenta o Beogradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.