Prvo "zeleno" grčko ostrvo

Među više od 9.000 grčkih ostrva, čuvenih po turizmu i istorijskom i kulturnom nasleđu, maleni Ajos Efstratios je ovih dana dobio posebnu počast - izabran je da bude prvo "zeleno ostrvo" Grčke, zemlje koja poslednjih godina sve više podiže svoje ekološke standarde, koristeći obnovljive izvore energije.
Taj ekološki projekat vlade u Atini, vredan deset milijardi evra, treba da zaživi 2010. godine, što će ostrvu od oko 43,4 kvadratna kilometra drastično promeniti život - učiniće ga, kako se veruje, mnogo privlačnijim za turizam, granu koja mu je i sada jedan od značajnijih izvora prihoda. "Naše ostrvo će postati raj", sa zadovoljstvom ističu stanovnici (ima ih oko 300) Ajosa Efstratiosa, smeštenog u severnom delu Egejskog mora, blizu mnogo poznatijih suseda Lemnosa i Lezbosa.

Sva energija potrebna ovom ostrvu dobijaće se od sunca i vetra, a vozila će se kretati isključivo na električni pogon. Generatori na naftu, koji sada proizvode struju potrebnu ostrvljanima, odlaze u staro gvožđe. Morski vetar, kojim Grčka obiluje, najpogodniji je za izgradnju centrala na vetar, ali Grci to, dosad, nisu dovoljno koristili - kao ni energiju sunca koje ovde, takođe, ima u izobilju, i to tokom čitave godine. Sada se u tom smislu pravi zaokret, jer je u pripremi nekoliko projekata čiji je cilj da se poveća količina energije dobijene iz obnovljivih izvora.

Ministar za razvoj Kostis Hacidakis izjavio je, navodeći da je "zelena energija" sada prioritet države i da vlada računa i na stvaranje novih "zelenih ostrva". Prema njegovim rečima, ono što je započeto na Ajosu Efstratiosu uskoro bi mogli da imaju i stanovnici ostrva Nisiros i Tilos, kojima se veoma dopala ova ekološka inicijativa vlade. Mnogi veruju da bi "zelena ostrva" mogla postati pravi hit u Grčkoj, iako su neke druge zemlje pre nje krenule s takvom inovacijom. Reč je o Australiji, Danskoj i Norveškoj, koje imaju manje povoljne uslove za korišćenje obnovljivih izvora energije.

Nema sumnje da će Ajos Efstratios, a pre svega istoimeni gradić na tom ostrvu dobiti, sa svojim novim režimom života, vidljivije mesto na turističkoj mapi Grčke. Iako ima lepe, peščane plaže, dosta sunca i puno ukusne ribe, on je dosad bio u senci okolnog ostrvlja, većeg i razvijenijeg. Ajos Afstratios je ranije uglavnom bio znan po zatvoru za političke zatvorenike, koji je tu postojao u raznim fazama grčke istorije. U novije vreme, najpoznatiji zatočenik je bio čuveni kompozitor Mikis Teodorakis, koga je na to ostrvo, '70. godina, otpremio esktremno desničarski režim vojne hunte.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja