Kako prepoznati da li su preporuke za hotel lažne

Poznata stvar je kako hoteli u celom svetu, imaju običaj sami sebe da ocenjuju na različitim internet stranicama i forumima, i to kroz fiktivna korisnička imenima.
Na ovaj vrstu "promocije" naseli su mnogi i prevarili se. Međutim, stručnjaci su konačno pronašli način na koji vam mogu omogućiti da prepoznate komentare koje hotel, odnosno osoblje hotela samo piše na turističkim stranicama kao što je to TripAdvisor. 
 
Proučavajući jezik na kojem su lažne preporuke napisane, stručnjaci su otkrili kako hoteli varaju potencijalne goste, uveravajući ih pri tom da će baš kod njih gost dobiti pregršt toga za vrlo malo novca. 
 
Ako se u preporuci, odnosno u raspravi o hotelu spominje mesto gde je navodna osoba odsela, ako se pritom često ponavljaju reči kao što su "mi" ili "ja", trebalo bi biti oprezan. Nadalje, ako se u preporuci ili oglasu za hotel koristi puno reči kao što su "zaista" i "vrlo", sa velikim brojem uzvičnika, vrlo je verovatno da se radi o lažnom osvrtu na hotel. 
 
Takođe, treba biti oprezan i ako osoba jasno naglašava drugu osobu s kojom je bila, poput supruge ili nekog od članova porodice. Osim toga, ističu stručnjaci, u Velikoj Britaniji zabeleženi su i neki od slučajeva u kojima je hotelsko osoblje doslovce potkupljivalo goste da stave pozitivne komentare o njima na internet stranice. 
 
Naučnici s jednog poznatog američkog univerziteta zamolili su četiristo ljudi da napišu lažne komentare i preporuke na raznim internet stranicama specijalizovanim za putovanja, i to za hotele u Čikagu. Nakon toga su uz pomoć algoritma sa 90 odsto uspešnosti otkrili koji su komentari na stranicama istiniti i tačni, a koji su lažni. 
 
"Decenijama smo komunicirali gledajući se licem u lice, ali današnja komunikacija se odvija u virtualnim prostorima. To otežava snalaženje, odnosno razlikovanje istinitih od lažnih informacija", poručio je profesor komunikacija i informatike na Kornelu, Džefri Henkok.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja