Nemcima godišnji odmori svetinja, polovina građana redovno putuje

Uprkos strahu od terorizma, Nemci su prošle godine potrošili rekordnih 88 milijardi evra na turistička putovanja i odmor, pokazuju podaci Istraživačkog društva za odmore i putovanja (FUR), predstavljeni na upravo završenom sajmu turizma u Berlinu.
Želja za putovanjima i planovi za odmore su i dalje veoma veliki kod Nemaca - i u ovoj godini čak 69 odsto njih planira odlazak na odmor, svega 12 odsto kaže da neće putovati, a ostali još nisu doneli odluku.
 
Terorizam nije uticao toliko na odluku da se putuje, koliko na izbor destinacije. Tako je čak 38 odsto Nemaca reklo da je taj svetski problem ukalkulisalo u svoje turističke ciljeve, pa je tako prosle godine Tursku posetilo 23 odsto Nemaca manje nego 2015. godine, a severnu Afriku čak 29 odsto manje. Čak je i interesovanje Nemaca za letovanje u Francuskoj bilo znatno manje.
 
Nemci, izgleda, ponovo otkrivaju lepote svoje zemlje, ali i susednih i drugih evropskih zemalja, pa su tako Nemačka, Austrija, Španija i Grčka "profitirale" od straha od terorizma.
 
Nemačka je 2016. bila najomiljeniji turistički cilj svojih državljana - čak 30 odsto njih je svoje odmore kratke i duže od pet dana provodilo upravo u domovini, a posebno je omiljena bivša istočno-nemačka pokrajina Meklenburg - Prednja Pomeranija, smeštena na obalama Baltika i granici prema Poljskoj.
 
Španija je i dalje najomiljenija inostrana turistička destinacija Nemaca - prošle godine je tamo 14,8 odsto njih provodilo svoje odmore, nešto više nego 2015. godine.
 
Za Španijom sledi Italija sa nepromenjenih 8,2 odsto, zatim Turska sa 5,6 odsto, Austrija 4,6 odsto i Grčka u kojoj se lane odmaralo 3,5 odsto Nemaca.
 
Nemci, ekonomski najmoćniji u Evropskoj uniji su svetski putnici i za njih odmor, najavljen uredno kod poslodavca još na početku godine, predstavlja neku vrstu "svetinje" u koju se bez velike muke ne dira, niti se ona bagatelno rasipa.
 
Šestonedeljni školski raspust, koji u svih 16 nemačkih pokrajina uvek počinje različitog datuma, uvek izaziva i adrenalin i stres.
 
Nemci, međutim, ne putuju rado samo u Španiju, Italiju, Grčku, Austriju i druge evropske zemlje, već često i na najudaljenija, najzabitija i najopasnija mesta i to sa sobom nosi određene rizike. Oni su bili na meti islamskih otmičara u Jordanu, Avganistanu, Filipinima, Džibutiju, Alžiru, Čadu, Iraku, Iranu ili Jemenu, na zubu razjarenih ajkula, u surovim pustinjskim uslovima, zatrpani sibirskim snegom ili izloženi opasnostima kolumbijske džungle.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja