Šta kada izgubite dokumenta u inostranstvu

Ne bismo da baksuziramo, ali pročitajte za svaki slučaj - šta da radite ako, daleko bilo, izgubite dokumenta u inostranstvu.
Šta kada izgubite dokumenta u inostranstvu
Foto: Pixabay

Pošto bez validnog dokumenta nije moguće nastaviti putovanje niti se vratiti u Srbiju, neophodno je o krađi ili nestanku dokumenta - pasoša, lične karte i vozačke dozvole - obavestiti policiju zemlje u kojoj se nalazite i zatražiti izdavanje potvrde da je prijavljen gubitak, odnosno krađa.

Pre puta sve fotokopirajte

U nekim od zemalja EU i potpisnica Šengenskog sporazuma policijski organi neće izdati takvu potvrdu ukoliko naši državljani ne znaju broj pasoša, lične karte ili vozačke dozvole, pa je poželjno kod sebe imati fotokopiju dokumenta, ili znati broj isprave čija krađa se prijavljuje, piše na sajtu Auto-moto saveza Srbije.

Prijava nestanka isprava se ne može obaviti u nekoj drugoj zemlji EU čiji organi, sa pravom, odbijaju da izdaju potvrdu o nestanku isprave.

Kolike su kazne

Lice koje prelazi unutrašnju granicu Šengenskog područja i ulazi na teritoriju bilo koje zemlje potpisnice bez putne isprave, čini prekršaj za koji je zaprećena novčana kazna u iznosu od 200 do 1.200 evra.

Dokument sa kojim se možete vratiti u Srbiju

Nakon dobijanja potvrde iz policije o prijavi nestanka ili krađe putne isprave, neophodno je da se obratite najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u zemlji u kojoj ste ostali bez dokumenata. Tamo bi trebalo da vam izdaju putni list, dokument sa kojim se možete vratiti u Srbiju.

Sa putnim listom ne može se putovati u druge zemlje, jer ovaj dokument važi isključivo za povratak u Srbiju.

Važno je znati da bezvizni režim EU ne važi i za putne listove, za većinu zemalja EU, pa je potrebno, pre povratka u Srbiju, pribaviti vize zemalja kroz koje će se tranzitirati.

Procedura izdavanja putnog lista

Osim potvrde iz policije, u diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije treba poneti i:

- uverenje o državljanstvu (a pošto ga skoro niko nema kod sebe, može neko faksom da ga pošalje)
- dokaz identiteta: dokument sa fotografijom, kao što su lična karta ili vozačka dozvola, a mogu i dva svedoka sa važećim pasošima Srbije
- tri fotografije, slikane u odgovarajućem formatu

Ako nemate dovoljno novca

U slučajevima kada su naši državljani ostali bez novčanih sredstava, ili kada ih nemaju dovoljno da plate novčane kazne za učinjeni prekršaj u zemljama EU, zbog čega su im, na osnovu zakona zemalja prijema, privremeno, zadržane putne isprave, postoji mogućnost da rodbina ili prijatelji uplate novac.

Novac se uplaćuje na račun najbližeg diplomatsko-konzularnom predstavništva Republike Srbije, koje im potom može isplatiti novac lično ili mogu da se obrate Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu, gde će dobiti precizne informacije kako da se, u svakom konkretnom slučaju, novac najbrže dostavi.

Ako nema naše ambasade

Ako se nalazite u zemlji u kojoj nema srpske ambasade, prvo se lično javite policiji zemlje u kojoj se nalazite, a potom telefonom pozovite predstavništvo koje vam je najbliže. Oni su dužni da u najkraćem roku, u saradnji sa policijom u Srbiji i policijom zemlje u kojoj ste, obave proveru podataka i dostave vam putni list.

  • Milija4

    21.07.2019 02:49
    Upomoc
    Ljudi u haosu sam.bio sam na azilu,uzeli mi pasose.da ne druzim ocu da se vratim kuci ali nemam ni novca ni nista.traze da ja kupim kartu za avion od 700e.ja bih krenuo za srbiju sa izvodom iz maticne knjige rodjenih i drzavljanstvom i fotokopijom pasose i licne karte.
  • Alien

    20.04.2017 09:49
    @Sasa
    Isti slučaj, samo se meni sve to dogodilo u petak popodne, a srbijanska ambasada u Budapest otvara svoje dveri tek u ponedeljak u 9. Pamte me klupe u Nepliget parku. Sreća pa nismo imali sitne dece i bio je avgust. Cenim da bi isto bilo i da smo imali troje dojenčadi u januaru. Piš država!
  • auh

    15.04.2017 19:21
    pokraden si, plati
    Koja je to logika. Neko ti ukrade pasoš i ti onda moraš da platiš kaznu? Logicnije bi bilo da ta drzava meni plati odštetu što njihova policija ne radi dbro, tj. sto me je u njihovoj zemlji neko opljačkao

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.