Španija decenijama u "pogrešnoj" vremenskoj zoni

Turisti u Španiji uvek naiđu na neobičan prizor u 22 časa kada su restorani uvek puni i služi se večera iako je u to vreme u ostatku Evrope većina kuhinja zatvorena.
Španija decenijama u "pogrešnoj" vremenskoj zoni
Foto: Pixabay

Mnogi često misle da je razlog tome mediteranski način života, ali je stvarni razlog malo čudniji pošto se Španci nalaze u "pogrešnoj vremenskoj zoni" i tako je proteklih 70 godina.

Pogledom na geografsku kartu vidi se da je Španija na istoj liniji poput Britanije, Portugala i Maroka i da bi vreme trebalo da meri po Griniču, a ne po centralno-evropskom.

Tokom 1940. godine general Fransisko Franko naredio je pomeranje časovnika za jedan sat napred, u znak solidarnosti sa nacističkom Nemačkom. Međutim, Španci su nastavili da jedu u isto vreme ali pošto je sat pomeren ručali su u 14 a ne u 13 časova, a večera je služena u 21 a ne u 20 časova.

Po završetku Drugog svetskog rata sat nikad nije vraćen ali je 2016. godine španski premijer Marijano Rahoj najavio da Vlada radi na planu da se radni dan završava u 18 a ne u 20 časova. Jedan od bitnijih elemenata plana je i razmatranje mogućnosti prelaska sa centralnoevropskog na računanje vremena po Griniču, ali to je izazvalo žučne diskusije širom Španije.

Pošto je 60 minuta iza tačne vremenske zone to znači da u Španiji Sunce izlazi kasnije i isto tako zalazi zbog čega su čuvena duga predvečerja i zalasci u turističkim zonama. Regionalne vlasti na Balearskim ostrvima, koja obuhvataju Majorku, Menjorku i Ibicu, protive se vraćanju na merenje vremena po Griniču, ali ostatak Španije zbog pogrešnog merenja vremena suočava se sa nedostatkom sna i smanjenjem produktivnosti.

U Španiji radni dan počinje u 9 časova i posle dva sata pauze između 14 i 16 časova radnici se vraćaju na posao i rade do 20 časova. Kasni radni sati primoravaju Špance da društveni život vode u kasnijim satima. Udarni termini na španskim televizijama su oko 22:30 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.