Amazonija u srcu Banata

Prvi izletnici koji su zaplovili Carskom barom ove godine, brodićem odmilja nazvanim "Titanik", bili su prošle subote radnici Ministarstva finansija iz Beograda.

Time je počela turistička sezona u Specijalnom rezervatu prirode "Stari Begej - Carska bara", retkom staništu više od 250 vrsta ptica močvarica, od kojih su mnoge upisane u Crvenu knjigu svetski i evropski ugroženih vrsta. 

- Broj posetilaca na brodiću u dvočasovnoj vožnji Carskom barom ograničen je na 50 osoba da se ne bi remetio barsko-močvarni ekosistem, a tokom godine ne planira se više od 16.000 posetilaca. Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja izdvojilo je blizu 40 miliona dinara za izmuljavanje mrtvaje starog korita Begeja, koje je počelo da se pretvara u čvrsto, šumovito tlo. Bio je to jedan od najvećih poduhvata izvedenih prošle godine u zaštićenim područjima prirode da bi rezervat ostao jedino mesto na Starom kontinentu na kojem se gnezde svih osam evropskih vrsta čaplji, gde još uvek gospodare moćne grabljivice, kao što su orlovi belorepani, proždrljivi kormorani, majušni vodomari, ali i retki sisari kao što su vidre i divlje mačke ili risovi. 

Smeštaj i hrana

Smeštaj se može naći u motelu "Sibila" sa 16 soba i jednim apartmanom, ukupno 30 ležajeva i restoranom sa ribljim specijalitetima i roštiljem. Prenoćište za dve osobe sa doručkom košta 3.600 dinara. Riblja čorba je 220 dinara, porcija šarana 440, a soma i smuđa 580 dinara. Standardna vešalica je 500, pljeskavica 440, a mešano meso 660 dinara.

Iz zamuljenog korita Starog Begeja izvađeno je 40.000 kubika zemlje i mulja, a voda se ponovo pojavila u mrtvaji - kaže menadžer za turizam Milivoj Putić. Amazonija u samom srcu Banata smeštena je u međurečju Begeja i Tise, na 15 kilometara od Zrenjanina i pedesetak kilometara od Beograda ili Novog Sada. Američka agencija za razvoj 2004. proglasila je rezervat "jednim od deset savršenih mesta za odmor duž Koridora 10".

- Razervat se sastoji od dve močvare (Tiganjica i Perleska bara), jedne bare (raskošne Carske bare) i mrtvaje Starog Begeja. Carska bara se prostire na 200 hektara, široka je kilometar i duga dva kilometra, a duboka samo jedan metar. Oko 50.000 sibirskih divljih gusaka i 100 labudova tokom zime lupanjem krila ne dozvoljavaju da se površina Carske bare zaledi jer bi onda ostale bez hrane - kaže Putić.

Obilazak rezervata turističkim brodom košta 300 dinara za odrasle, 250 dinara za školarce i 150 dinara za poletarce. Iznajmljivanje motornog čamca za šest osoba sa vodičem je 2.000 dinara na sat, dok su kanu ili čamac na vesla 400 dinara na sat. Ulaz na izletište uz Carsku baru je besplatno, a izletnici sa sobom treba da ponesu samo "materijal", jer na raspolaganju imaju pripremljene zidane roštilje, stolove i klupe pod nadstrešnicama od trske.

Ulaznica od 100 dinara naplaćuje se za pešačenje četiri kilometra dugom "stazom zdravlja" do vidikovca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti