Budite originalni

U vreme krize, kada se svi bore da kako znaju i umeju pridobiju potrošače, hotelska industrija, koja poslednjih godina beleži sve manju iskorišćenost soba, prelazi na nešto novo - na koncept hotela sa stilom, u svetu poznatih pod imenom "butik hoteli".

Nije reč o hotelima sa pet zvezdica, jer ih ima i osrednjeg kvaliteta, najčešće sa tri zvezdice, ali važno je da ih osmišljavaju renomirani dizajneri i reklamiraju kao ultramoderne i stilske, sa jednom prevlađujućom bojom. Poenta je, tvrde izumitelji novog koncepta, da sobe ne budu jednolične i bez duše, već da odišu šarmom.

Hoteli sa stilom su se prvo pojavili tokom osamdesetih u SAD, da bi ubrzo potom osvojili i Evropu. "Mama Shelter" u Parizu, je bio među prvim hotelima, a drugi je bio "Čokoladni butik hotel" u Bornmutu, na južnoj obali Engleske. U ovom poslednjem, gosti mogu da uživaju u čokoladnim fontanama ili da preko vikenda učestvuju u čokoladnim radionicama. Da su hoteli sa stilom dobar posao, to su pokazali lanci "Malmaison" i "Hotel du Vin" (Vinski hoteli) koji su tokom 2007. godine uspeli da održe nivo popunjenosti soba do 79 odsto. Na nov koncept su prešli i veliki hotelski lanci poput "Interkontinentala". Odlučujući se za ime koje bi odslikavalo trenutno raspoloženje, "Interkontinental" je u decembru otvorio svoj prvi "butik hotel" izvan Amerike. Zove se "Indigo" i smešten je u blizini železničke stanice Padington u Londonu. "Videli smo šansu u otvaranju drugačijeg hotela... Naša procena se dosad pokazala ispravnom", izjavio je Rojtersu Džon Vagner, direktor "Interkontinentala" za Evropu, Bliski istok i Afriku. Cena noćenja u Interkontinatalovom "Indigu" u Londonu iznosi 160 funti (180 evra), koliko prosečno košta cena noćenja u običnim hotelima sa četiri zvezdice, pa se uprava nada da će turisiti to smatrati primamljivom ponudom.

Novom konceptu se pridružio i lanac "Marriott" koji je za dizajnera angažovao američku zvezdu Jana Šragera, čoveka koji je 1984. godine pokrenuo koncept "butik hotela" u lancu "Morgan" na aveniji Medison, u Njujorku. "Butik hoteli" Mariota, koje će dizajnirati Šrager, biće otvoreni 2010. godine u Vašingtonu, Čikagu, Los Anđelesu, Parizu i Madridu. "Sheraton" je još pre 10 godina pokrenuo lanac luksuznih "butik hotela" tipa "W" u Njujorku, a ove godine je otvorio i svoj prvi hotel sa stilom u Evropi, u Barseloni, a 2010. godine će otvoriti takva dva hotela u Londonu. I hotelski lanac "Hilton" je prošle godine angažovao dva stručnjaka iz luksuznih i "butik hotela" "Starwood" radi proširenja posla u tom sektoru. Po mišljenju analitičara Najdžela Parsona, velikim hotelskim lancima se isplati da u svoju ponudu uvrste i hotele sa stilom, da bi njihovi potrošači imali veći izbor.

Kriza menja sve, pa tako je i sa hotelima koji će na ovaj način dobiti dušu. Tako će svi koji su prinuđeni da često putuju moći da uživaju u iluziji privremenog doma umesto da čame u hladnoj, tužnoj i jednoličnoj hotelskoj sobi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.