Za takse koliko i za prevoz!

Polovina novca koju putnici izdvajaju da bi se avionima prevezli do željenih destinacija odlazi na takse koje ubiraju aviokompanije i aerodromi.
Većina građana te izdatke vezuje samo za takozvane aerodromske takse, ne znajući da je najveća stavka u tim pratećim troškovima zapravo naknada za gorivo, koju naplaćuju aviokompanije, pišu "Novosti".

Primera radi, najjeftinija povratna karta na liniji "Jat ervejza" Beograd – Beč, košta 217,5 evra. Od toga aviokompaniji ide 173 evra, beogradskom aerodromu 21 evro, a vazdušnoj luci u Beču 23,5 evra. Sama cena avioprevoza na ovoj liniji staje 99 evra. Uz to, čak 64 evra je taksa za gorivo i osiguranje tokom leta. Aviokompanija ubira prihod i od takse za uslugu izdavanja karte što je još oko 10 evra. U kasu aerodroma u Beogradu na ime putničkog servisa ide 16,5 evra, a na ime naknade za bezbednost još 4,5 evra. Bečki aerodrom prihoduje sa 15,5 evra za putnički servis i još osam evra na ime naknade za bezbednost.

Kada je reč o aerodromskim taksama najskuplji je Pariz sa 43 evra, slede Amsterdam sa 41, Atina sa 39 evra, London sa 35 i Frankfurt sa 29 evra. U Briselu aerodromske takse su 25 evra, Minhenu i Bukureštu 22, Pragu i Berlinu 20, a u Milanu i Rimu 16,5 evra. U regionu najskuplje je Sarajevo sa 28 evra. Taksa u Podgorici iznosi 15 evra, u Skoplju 17, a u Ljubljani 21 evro.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.