Mini Evropa u Briselu

Turisti koji dođu u posetu Briselu, prestonici Belgije i EU, mogu da obiđu i Park Mini Evropa u kome su predstavljene sve članice Evropske unije, kroz 350 maketa najreprezentativnijih spomenika i dostignuća.

Arhitektura, istorija, tehnika, kultura - ono što Evropu čini Evropom, izloženo je u parku a sve sa ciljem da se Evropljani, kao i posetioci iz sveta, upoznaju sa vrednostima i duhom Evrope, ali i sa nekim interesantnim informacijama, navodi se u tekstu na sajtu Dojče vele. Ideja za ovakav projekat nastala je pre 23 godine i cilj joj je da predstavi Evropu, kakva je bila, gde je sad i gde stremi. Direktor "Mini Evrope", Tjeri Meus, za Dojče vele kaže da potraga za odgovarajućim eksponatima ni malo nije jednostavna.

"Postavlja se pitanje izbora predstavnika neke zemlje. Kada su u pitanju Ajfelova kula, Big Ben ili Brandenburška kapija izbor je više nego očekivan. Međutim, u nekim slučajevima, kao na primer u Mađarskoj, u samom parlamentu te zemlje vodila se rasprava o tome kako će država biti predstavljena u Mini Evropi", objašnjava Meus.

Ono što svakako najviše utiče na budući izgled parka jeste proširenje Unije. "Pripremamo se za Island i Hrvatsku. Čujemo da se to može desiti već 2012. godine. Kada je Turska u pitanju, tu još nemamo vremenske odrednice, svakako to neće biti u narednih 5 godina ali već imamo mesto na kome bi došli eksponati koji predstavljaju tu zemlju", zaključio je direktor Parka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja