Najbolje i najgore evropske plaže

Najnovije analize su pokazale da se najgore evropske plaže nalaze u Velikoj Britaniji, a najbolje u Grčkoj i na Kipru.
"Velika Britanija je ove godine imala jedno od najvlažnijih proleća. Voda je 'stradala' zbog plavljenja reka i kanala, ispuštanja životinjskog otpada, veštačkog đubriva i petrohemijskog otpada", izjavio je za Rojters Tom Bel, šef Odeljenja za praćenje obalskog zagađenja u Društvu za očuvanje prirode.

Prošle godine, voda u Evropskoj uniji je zadovoljila minimum standarda na 96 odsto morskih plaža, a na 92 procenata rečnih i jezerskih plaža, što je za 1,1, odnosno 3,3 odsto više nego 2007. godine.

Testovi na mikrobe poput onih iz fekalija i viruse pokazali su da su britanske plaže ispod evropskog proseka - tek 95,5 odsto njih zadovoljava tražene standarde. Samo Britanija i Irska ove godine nisu uspele da postignu minimum standarda propisanih direktivom EU o vodama za kupanje. Društvo za očuvanje primorja saopštilo je prošlog meseca da je broj plaža koje ne zadovoljavaju minimum standarda porasta za 50 procenata te da takvih plaža sada ima 78 - najviše na atlantskoj obali, od Devona do Kornvola.

Što se ostalih evropskih zemalja tiče, Rumunija je napravila najveći pomak sa 98 odsto plaža koje zadovoljavaju evropske standarde. Uspeh Rumunije je ogroman jer je prošle godine čak 20 odsto njenih plaža bilo ispod minimuma standarda. Holandija se nalazi na prvom mestu po kvalitetu plaža jer sve njene plaže, dakle 100 odsto, zadovoljavaju neophodne standarde i to već četvrtu godinu za redom, a Grčka i Kipar su, takođe, rangirani veoma visoko.

Prošle godine, 88,6 odsto evropskih plaža zadovoljavalo je stroge evropske kriterijume, što je za 2,5 odsto bolje nego 2007. godine. Kipar je prošle godine imao najbolje rezultate, a za njim su bile Grčka, pa Francuska. Samo Belgija i Poljska su imale prošle godine veći procenat nezadovoljavajućih plaža od Britanije, ali situacija u tim zemljama je ove godine bolja, dok je u Britaniji gora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.