Manje para za letovnje

Prosečan srpski turista ove godine uživao je na Halkidikiju u hotelu sa tri zvezdice, sa uslugom na bazi polupansiona koji je platio oko 400 evra, a do toplog egejskog mora putovao je u ništa manje toplom autobusu domaćih autoprevoznika.
Letovanje je počeo da uplaćuje početkom proleća, a poslednja rata na naplatu će doći oko Nove godine. Iako će desetak dana letovanja otplaćivati oko deset meseci, on se ipak može svrstati u kategoriju srećnika koji su ove godine na suncu uživali na plaži, jer nezvanični podaci turističkih agencija govore da između 35 i 40 odsto turista manje nego prošle godine šalje SMS pozdrave sa plaža.

O tome ilustrativno svedoče i podaci Narodne banke Srbije, koji govore da su naši turisti ovog leta izneli iz zemlje čak 34 odsto manje novca nego prošle sezone što se poklapa s turističkim procenama. Iako ne postoje zvanični podaci koliko se turista brčkalo u moru, o neprikosnovenoj vladavini Grčke kao destinacije govori podatak da je ambasada ove zemlje do sada izdala 350.000 viza za građane naše zemlje. Oni sa malo dubljim džepom otišli su na ostrva koje zapljuskuje Jonsko more, jer cena kerozina kroji cenu avionske karte, pa su se Zakintos i Krf izborili za top destinacije na listi interesovanja naših turista. S druge strane, najviše je opalo interesovanje za letovanja u Bugarskoj – pre svega zbog uvođenja viza, a porasla je zainteresovanost za Ohrid – zbog blizine i povoljnih cena, piše „Politika“.

Prema podacima ankete koju je na početku turističke sezone sprovela Juta na uzorku od 20.000 ispitanika, oko 40 odsto građana Srbije izjavilo je da će letovati u Grčkoj. Drugo mesto podelile su Turska i Bugarska za koje se odlučilo oko 19 odsto ispitanika, a iza njih slede Tunis i Egipat. Prema podacima Jute, građani Srbije retko putuju u Crnu Goru posredstvom turističkih agencija, već to čine u sopstvenoj režiji, tako da je teško proceniti kolika je zainteresovanost naših turista za crnogorsko primorje. Podaci hrvatskog ministarstva turizma govore da je 2007. godine gotovo 77.000 ljudi iz Srbije posetilo ovu bivšu jugoslovensku republiku, sledeće godine taj broj se popeo na 87.633, a procena je da će se do kraja ove sezone oko 100.000 turista kupati na hrvatskom primorju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.