Zatvoren Pikasov muzej

Pikasov muzej u Parizu biće zatvoren na više od dve godine, zbog preuređivanja i modernizacije, a dok bude zatvoren do februara 2012. godine, muzej neće pozajmljivati dela kojima raspolaže.
Muzej je otvoren 1985, 12 godina posle smrti Pabla Pikasa. Prvi eksponati potiču iz Pikasove privatne zbirke, čiji su deo muzeju poklonili njegovi naslednici.

Tokom godina muzej je obogaćivan drugim poklonjenim delima, među kojima su i ona koja su bila u vlasništvu Žakline Pikaso, druge Pikasove žene. Danas u ovoj instituciji postoji više od 5.000 dela velikog umetnika, ali je zbog nedostatka prostora izlagan samo njihov ograničeni deo.

Obnova fasade barokne zgrade iz 17. veka privodi se kraju, a na red dolaze obimni radovi na restauraciji njene unutrašnje strukture, zbog čega je potpuno zatvaranje muzeja neophodno. Radovi su morali da budu preduzeti zbog dotrajalosti instalacija i prilagođavanja novim normama i obavezama vezanim za posetioce, među kojima je i zakonska obaveza izrada prilaznih staza za hendikepirane osobe.

Muzej svake godine obiđe pola miliona posetilaca, od čega 65 odsto čine stranci. Direktorka muzeja An Baldasari želi da njihov broj dostigne 800.000, pa čak i milion godišnje, prenose francuski mediji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja