Manje domaćih, više stranih turista

Ukupan broj dolazaka turista u Srbiji u periodu januar - jun 2009. godine u odnosu na isti period prethodne godine smanjen je za devet odsto, a broj noćenja manji je za šest odsto.
U domaćem turizmu evidentiran je pad broja dolazaka za 14 odsto, a noćenja za osam odsto. Ipak, uprkos krizi, pozitivne tendencije evidentirane su u inostranom turizmu - broj dolazaka stranih turista povećan je za sedam, a broj njihovih noćenja za četiri odsto, saopštila je Privredna komora Srbije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, Srbiju su u periodu januar - jun posetila ukupno 994.682 turista. Evidentiranih 695.733 domaćih turista ostvarilo je 2,7 miliona noćenja, a 298.949 stranih turista 656.445 noćenja.

Najveći broj dolazaka i noćenja turista u prvih šest meseci ove godine ostvaren je u Beogradu, ukupno 261.656 dolazaka i 519.784 noćenja. Strani turisti najviše su dolazili u Beograd, gde su i domaći ostvarili najviše dolazaka (91.685). Posle Beograda, domaći turisti najviše su dolazaka ostvarili u Vrnjačkoj Banji (60.442) i Kopaoniku (46.637), najdinamičniji rast vezan je za Suboticu, Gornju Trepču i Vrnjačku Banju, a inostranih za Prolom Banju, Divčibare i Soko Banju.

Najveći broj stranih turista u Srbiju je došao iz Bosne, Slovenije i Crne Gore, a slede turisti iz Hrvatske, Italije, Nemačke, Makedonije. Najviše je povećan broj dolazaka turista iz Poljske i Slovačke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.