Hotel koji ne troši energiju

Beč će uskoro dobiti prvi hotel koji ne troši energiju. Vetrenjače i solarne ćelije več su na krovu, spremna je i pumpa za toplu vodu za grejanje u zimskim i hladnu u letnjim mesecima.

Velika dizalica stoji pred hotelom "Gradska hala" u sporednoj ulici iza zapadne železničke stanice u Beču. Nekoliko dasaka lebdi nad šestospratnom zgradom. "Na krov ćemo staviti tablu sa solarnim ćelijama, a u sredini će stajati tri vetrenjače. Ovde sa strane već je umontirano 40 kvadratnih metara solarnih kolektora", kaže vlasnica hotela Mihaela Rajterer.

Dok je iznosila svoje planove o hotelu sa nultom potrošnjom energije, Mihaela Rajterer je pred sobom videla zapanjena lica: "Onda su došle reakcije: Ne postoji hotel u gradu koji je napravljen kao pasivna kuća, a pogotovo ne hotel koji ne troši energiju. Gde usred grada da nađemo resurse? Ja sam rekla: u redu, onda ćemo mi biti prvi." Mihaela kaže da je reč o prvom hotelu u gradu koji ne troši energiju. To znači da se, kada u novembru bude gotova nadogradnja, neće trošiti više energije od količine koju zgrada sama proizvodi.

To će biti moguće pomoću vetrenjača i solarnih ćelija na krovu i sa jednim dubokim bunarom u kome će voda biti pumpana do krova hotela i ponovo do dna. Na taj način će se dobiti toplota u zimskim mesecima, a u letnjem periodu, voda koja će biti sprovedena direktno do krova, hladiće nove sobe.

Na zidovima će se nalaziti debele ploče za izolaciju i zgrada će imati aparate za pročišćavanje vazduha, tako da zimi neće biti potrebe za čestim otvaranjem prozora. U hotelu su sve sobe individualno nameštene. Za dvokrevetnu sobu potrebno je izdvojiti od 116 do 136 evra, što je fer cena za kratki odmor u Beču.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.