Više kompanija, više letova

Predstavnici Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata parafirali su u Beogradu Sporazum o vazdušnom saobraćaju koji će omogućiti funkcionisanje režima "otvorenog neba".

Sporazum o vazdušnom saobraćaju će omogućiti da "Jat ervejz" i pet aviokomanija iz UAE uspostave neograniočen broj letova između Srbije i Emirata, kao i da preko aerodorama u tim državama lete i za druge zemlje. Pored redovne linije Beograd - Dubai, "Emirati" najveći potencijal iz glavnog grada Srbije vide u letovima za Australiju, Novi Zeland, ali i za Kinu i mnoge destinacije u Africi, na Bliskom istoku i ostatku Azije.

Do sada je saobraćaj između Srbije i UAE održavao samo "Jat", koji je iz Beograda leteo dva puta sedmičnio za Abu Dabi, jedan od sedam emirata koji čine UAR. Ono što je dodatno zanimljivo jeste da "Emirati" zapošljavaju više od 300 stjuardesa i stjuarda iz Srbije, kao i 14 pilota. Upravo bi oni bili angažovani na budućim linijama iz Beograda.

Za srpsko nebo i tržište nije zanemarljivo ni interesovanje mađarske avio-kompanije "Malev" koja bi, kako "Blic" saznaje, ovih dana takođe mogla da se dogovori oko dozvola za letove iz našeg glavnog grada. "Malev" je nekoliko godina unazad tražio dozvolu za letove iz srpske prestonice, ali je odbijen zbog sporenja sa "Jat ervejzom". Posle zauzimanja mekšeg stava Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije o dolasku stranih kompanija, očekuje se da od sledeće godine Srbija dobije direktnu liniju za glavni grad Mađarske.

Problemi u avio-saobraćaju između Hrvatske i Srbije trebalo bi da budu uređeni sledeće godine. To podrazumeva rešenje pitanja direktnih letova "Jata" za Dubrovnik, Pulu i svaku drugu destinaciju, najavljuju iz hrvatske Vlade i dodaju da će na bilateralnoj osnovi biti razmatrano i eventualno uvođenje letova "Kroacija erlajnza".  

Treba reći da su, pored velikih nacionalnih kompanija, i loukosteri veoma zainteresovani za uspostavljanje linija iz Beograda. Austrijski "Flaj Niki" će definitivno od februara naredne godine leteti do Beča i to za svega 29 evra u jednom pravcu, dok se od niskotarifnog mađarskog "Viz era" očekuje da zatraži dozvolu. U svakom slučaju, očekuje se da beogradski aerodrom "Nikola Tesla" uskoro postane lider u regionu, što će biti važan signal da Srbija polako zauzima mesto u Evropi koje joj i pripada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja