Bez viza u Britaniju tek 2011. godine

I dok bi u većinu zemalja Evropske unije državljani Srbije, bez viza trebalo da putuju od sledeće godine, putovanje bez ove vrste ograničenja u Ujedinjeno Kraljevstvo, neće biti moguće pre 2011.

Britansko imigraciono odeljenje radi redovne globalne analize kako bi utvrdili koje zemlje predstavljaju imigracioni rizik po Britaniju. U skladu s tim procenama menjaju se vizni propisi, odnosno nekim zemljama se uvode, a nekim ukidaju vize. Poslednja takva analiza rađena je 2007. godine.

"Tada Srbija nije imala nove pasoše, a i bila je u zaostatku s neophodnim zakonima. Samim tim, nije bilo razloga da se preporuči bilo kakva promena. Od tada je, naravno, došlo do veoma značajnog napretka", objasnio je na svom blogu ambasador Stiven Vordsvort uz potvrdu za "Blic nedelje" će sledeća globalna analiza biti urađena 2011. godine.

To je najraniji period kada bi bilo moguće da se našoj zemlji ukinu vize za posetu Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Ako sve bude išlo kako treba, bićemo u mogućnosti da od 2011. godine ukinemo vize za građane Srbije. Do tada ćemo se truditi da poboljšamo uslugu koju pružamo – pre dve godine smo već uveli sistem zakazivanja termina da bismo okončali redove koje mnogi ljudi ne vole. Takođe se trudimo da većinu viza izdamo u roku od pet radnih dana",  navodi ambasador.

Inače, britanske vize su skuplje od šengenskih, ali se lakše dobijaju na duže periode – šest meseci ili godinu dana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti