Jeftiniji letovi - više turista

Prema podacima „Euromonitora”, međunarodne kompanije koja se bavi istraživanjem tržišta, Beograd se našao na 168. mestu među 230 najposećenijih svetskih turističkih destinacija. Stručnjaci te kompanije kažu da Beograd ne može da se takmiči sa gradovima istočne Evrope, ali može da postane lider u regionu, ističući pri tom da je uvođenje „lou kost” letova jedan od bitnih uslova da se to dogodi. Sa 360.000 posetilaca godišnje Beograd je iza Zagreba, ali ispred Ljubljane i Verone.

"Prosečni turista iz zapadne Evrope, Amerike i sa Dalekog istoka koji bira atraktivne destinacije u bivšoj Jugoslaviji, pre će se odlučiti za Beograd nego za Zagreb ili Sarajevo, zato što je veći i zanimljiviji za turiste. Sa druge strane, oni koji bi da posete gradove istočne Evrope neće izabrati Beograd u konkurenciji sa atraktivnijim Kijevom, Budimpeštom, Pragom i Moskvom", kaže za „24 sata” Nikola Košutić, analitičar „Euromonitora” za istočnu i centralnu Evropu.

Stručnjaci „Euromonitora” smatraju da Beograd, pre pozicioniranja na svetsku turističku mapu, treba da se pozicionira u regionu. Kako bi privukao veći broj turista, grad mora da unapredi infrastrukturu, značajne internacionalne događaje, obezbedi bolji smeštaj. Uvođenje jeftinih avionskih linija jedan je od ključnih uslova za razvoj turizma. "Geografski položaj Beograda nije baš pristupačan, a nema „lou kost” linija. Njihovo uvođenje povezalo bi Beograd sa ostalim evropskim gradovima, a tako bi vikend turisti i oni koji dolaze na kraće vreme mogli lakše da dođu u Beograd", kažu stručnjaci „Euromonitora”.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.