Dobra pozicija

Prirodni fenomen Đavolja varoš nalazi se na prvom mestu u svetu u konkurenciji stenovitih predela, saopštilo je turističko preduzeće Planinka iz Kuršumlije.
Zahvaljujući glasovima putem Interneta za izbor sedam svetskih čuda prirode, u drugom krugu glasanja jedini predstavnik Srbije, od 77 kandidata iz svih delova sveta, ostao je prirodni fenomen Đavolja varoš, koji je smešten u blizini Kuršumlije. Kandidati su podeljeni po kategorijama, pa se tako Đavolja varoš našla u kategoriji stenovitih predela, gde sada zauzima prvo mesto, dok se svetski poznat Veliki kanjon u Americi nalazi na drugom mestu, navode u tom preduzeću.

Akciju za izbor sedam svetskih čuda prirode pokrenula je agencija Bernarda Vebera iz Švajcarske. U prvom krugu glasanja, Đavolja varoš je zauzela prvo mesto u Evropi i jedanesto u svetu između 170 kandidata. Prema propozicijama, od 77 svetskih fenomena koji su prošli u drugi krug, za finalni izbor bira se 21 kandidat do kraja ove godine. Potencijalni kandidati podeljeni su sedam kategorija.

Đavolja varoš je prirodni spomenik koji se sastoji od zemljanih kula visokih od 15 do 25 metara, nastalih vekovnom erozijom tla. Na svojim vrhovima, zemljane figure, kojih ima 202, imaju kamene kape. Ovaj jedinstveni spomenik prirode u Srbiji prošle turističke sezone postao je omiljena destinacija turista i prošle godine ga je posetilo oko 40.000 osoba.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.