Hrvati hoće da se otarase siromašnih turista

Na pojedinim parkinzima na privatnim posedima na Makarskoj rivijeri u Hrvatskoj, osim cenovnika, može se pronaći i natpis "samo za bogate", a reklama je ispisana na hrvatskom i engleskom jeziku.
Na pojedinim parkinzima na privatnim posedima na Makarskoj rivijeri u Hrvatskoj, osim cenovnika, može se pronaći i natpis "samo za bogate", a reklama je ispisana na hrvatskom i engleskom jeziku. Parkiranje u hladovini bora preko puta šljunkovite plaže izgleda da je prava egzotika, a moguće je da je vlasnik ovog "parkinga" ideju dobio posle čitanja teksta u listu "Makarsko primorje" gde je napisano da turisti koji malo troše samo smetaju.

Idejni tvorac "parkinga za bogate" je Zvonko Brbić, mladi ekonomista, koji je baštu svoje babe pretvorio u prostor za ostavljanje kola.

"Babino je dvorište. Baba Marija ima 86 godina i teško joj je bilo da celo leto zaliva salatu i kupus da po žegi opstanu zeleni. Onda sam je nagovorio da isprobamo s parkingom. Naplaćujemo samo ulaz, izlaz je besplatan. Neko može ostaviti vozilo sat, neko čitav dan, njegov problem. Baba Marija i ja smo se malo poigrali s cenom. Leti kada je parking naplaćivan 30 kuna gosti su se bunili, raspravljali, bilo im skupo. Onda smo drugo leto probali 150 kuna. Nismo baš pogodili! Iako zašto ne! Jeste li u najlepšem mestu na Jadranu? Onda to i košta! Ove godine smo se prilagodili bogatima. Zar nije lepo kada omogućite da se svako tako oseća i bude srećan. Niko još do sada nije postavio pitanje cene. Popodne niti ne dežuramo, ljudi nas sami potraže da plate", kaže Zvonko.

Na ostalim privatnim parkinzima duž hrvatskog Jadrana cene se kreću od 20, pa sve do 100 kuna za ceo dan, iako je reč o neuređenim površinama. Međutim, u sred turističke sezone u Hrvatskoj parking mesto je najtraženiji "artikal" na primorju pa su vlasnici praznih površina to rešili maksimalno da iskoriste.

Izvršni direktor nedeljnog lista "Makarsko primorje" Ivo Ćurković nedavno je objavio tekst da turisti iz Bosne i Hercegovine samo smetaju, a pošto malo troše.

Ćurković je u podužem istraživačkom tekstu naveo da je "bolji jedan gost koji će dnevno ostaviti 500 evra nego njih deset koji će ostaviti po 30 evra ili njih nekoliko stotina ili hiljada koji vikendom dolaze iz BiH na jednodnevne izlet".

Posle ovog teksta reagovao je i hrvatski predsednik Ivo Josipović koji je na svom statusu na "Fejsbuku" napisao da je svaki gost dobrodošao u Hrvatsku, a posebno prijatelji iz BiH.
  • the lalosh

    06.08.2011 12:46
    psihologija
    Onaj ko se bavi trgovinom i direktnim kontaktom sa potrošačem sigurno je shvatio:
    1. Prodaj nešto jeftino i svi će te jahati.
    2. Prodaj to isto što je jeftino za velike pare i reklamiraj kako je samo za posebnu klijentelu i... mirna Bačka :) Jer, ja sam faca i imam novaca pa ću da platim ali ako ne valja, di sad da reklamiram za tu siću. Neću da se deranžiram. Ne ide ;)
  • ns

    02.08.2011 18:56
    ovi su odlepili
  • Radenko

    02.08.2011 18:35
    Ha ha ovaj ivo Curka(vic) je kreten , hoce turiste koji trose dnevno 500 evra ??? alo ovo je Makarska a ne Monte Karlo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.