Zlatibor

Zlatibor važi za jedan od najpopularnijih turističkih centara Srbije. Zimzelene šume, specifična klima, koju karakterišu kontinentalne i mediteranske vazdušne struje, veliki broj sunčanih dana u godini, turistička tradicija koja datira iz XIX veka, samo su neke od karakteristika ovog područja.
Medicinska istraživanja pokazala su da je klima na Zlatiboru pogodna za održavanje zdravlja i kondicije zdravih ljudi, kao i za lečenje različitih plućnih bolesti, anemije, manjih poremećaja srca i krvnih sudova, a naročito poremećaja štitne žlezde. Osim zdravstvenog, na toj planini veoma je razvijen i kongresni turizam, ali tokom zime posetioci najviše doalze zbog skijanja.

Darko Đurović iz Turističke organizacije “Zlatibor”, posebno preporučuje Ski centar “Tornik”, koji se nalazi na istoimenom i najvišem vrhu planine od skoro 1.500 metara nadmorske visine. “Centar na Torniku je opremljen najnovijom šestosedom žičarom, prvom u Srbiji. Ima kapacitet 3.000 skijaša na sat. Pored te žičare, instalirane su i dve žičare tipa “sidro” koje imaju kapacitet od oko 2.800 skijaša na sat. To znači da na stazama na Torniku, koji su crne, crvene i plave kategorije, nema čekanja u redovima.”

Zlatibor godišnje poseti više od 250.000, mahom domaćih turista, koji ostvare oko 1,1 milion noćenja. Seoska domaćinstva, brojne vile i osam, uglavnom visokokategorizovnih hotela, raspolažu sa više od 15.000 ležaja. Nekoliko apartmana nalazi se i u Sirogojnu, starom selu i muzeju, kaže Đurović i ističe da prilikom dolaska na Zlatibor ne bi trebalo izostaviti posetu ovom lokalitetu. “Jer je to jedinstven muzej pod otvorenim nebom, koji neguje tradicionalnu arhitekturu, odnosno čuva tradicionalnu arhitekturu dinarskog područja, koja je svoj vrhunac dostigla upravo u ovom kraju.” U stare kuće, između ostalog, smeštene su biljna apoteka, krčma, suvenirnica, a tokom cele godine u Sirogojnu organizuju se različita umetnička dešavanja.

Od turističkih atrakcija, Đurović izdvaja i Mokru goru, posebno vožnju parnom lokomotivom, turističkom trasom kroz životopisne predele, na kojoj pruga pravi neobičnu putanju u obliku broja osam, a koja se naziva “Šarganska osmica”. “Pored nezaboravne vožnje vozićem, popularnim “Ćirom”, tu je i Drvengrad Emira Kusturce, Mećavnik, koji svojim programom i svojom arhitekturom privlači veliki broj posetilaca. Naravno, samo ime Emira Kusturice je dovoljno jak magnet za sve posetioce iz zemlje, a pogotovo iz inostranstva.”

Saobraćajna infrastruktura na Zlatiboru vrlo je razvijena, pa turisti koji na odmor dođu sopstvenim vozilom, lako mogu posetiti skoro sve atraktivne lokacije. Za one takođe atraktvine, ali manje dostupne, mogu se iznajmiti terenska vozila, a turistima su na raspolaganju i brojni programi organizovanih poseta uz prtanju vodiča.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.