Brze pruge povezuju Evropu i Aziju

Kinezi nameravaju svojim brzim vozovima povežu Peking i London i tako omoguće svima koji se boje letenja avionom da za dva dana pređu pola sveta. Ambiciozni plan mogao bi se ostvariti za deset godina.

Prema planovima, trasa koja bi povezivala London i Peking bila bi duga 8000 kilometara, a voz bi išao oko 320 kilometara na sat i prolazio kroz čak 17 zemalja Azije, Bliskog istoka i Evrope.

Dodatne železničke linije bile bi izgrađene i u severoistočnoj Aziji i Rusiji, a ako se kineski plan zaista ostvari, to će biti najveći infrastrukturni projekat u istoriji. Prve analize i istraživanja već su gotove, a Kinezi bi projekat s najmanje tri linije navodno završili u roku od deset godina, piše Edmonton Journal.

Iako tačne rute tek treba utvrditi, prva linija išla bi od londonskog King’s Cross Stationa do Pekinga, a ista bi se potom produžila do Singapura. Druga bi linija povezivala Vijetnam, Tajland, Mijanmar i Maleziju, dok bi posljednja linija povezivala Nemačku i Rusiju, preko Sibira opet do Kine.

Finansijsku konstrukciju ovog grandioznog projekta osigurali bi Kinezi, koji već ozbiljno pregovaraju sa 17 zemalja oko razvoja projekta, pišu svetski mediji. S nekim zemljama, poput Mijanmara, već je dogovorena saradnja po kojoj će Mijanmar Kini ustupiti litijum (koji se koristi u baterijama) u zamjenu za izgradnju železnice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.