Oprez sa vinjetama

Nedavno su se u regionu pojavile slovenačke falsifikovane vinjete za autoputeve, pa AMSS upozorava sve građane koji planiraju putovanje izvan granica Srbije da budu obazrivi i da nalepnice kupuju samo na proverenim mestima.
Nedavno su se u regionu pojavile slovenačke falsifikovane vinjete za autoputeve, pa AMSS upozorava sve građane koji planiraju putovanje izvan granica Srbije da budu obazrivi i da nalepnice kupuju samo na proverenim mestima.

Ove specifične potvrde o plaćenoj putarini treba kupovati na prodajnim mestima poput benzinskih stanica, trafika, poslovnica Auto-moto saveza Slovenije, gde će vozači za njih dobiti fiskalni račun.

Prema rečima Zorice Bilibajkić iz "Auto-moto saveza Srbije", ukoliko vozača uhvate sa falsifikovanom vinjetom, on će uz ovu kaznu morati da plati još 95 evra (toliko košta godišnja vinjeta).

"Vozači kod kojih eventualno bude utvrđeno da su koristili falsifikovane vinjete platiće kaznu za korišćenje lažne vinjete, dodatnu kaznu za vožnju bez vinjete u visini od 300 do 800 evra, a biće i u obavezi da kupe novu", kaže za "Blic nedelje" Zorica Bilibajkić iz AMSS.

Inače, svi oni koji planiraju put van Srbije treba da se raspitaju koliko se plaćaju vinjete ili putarine. Tako na primer, vinjeta za četiri dana boravka u Mađarskoj košta 6,40 evra, dok je za sedam dana boravka u ovoj zemlji njena cena 10,70 evra. Za mesec dana boravka u Mađarskoj za vinjetu treba izdvojiti 17,50 evra. Za 10 dana u Austriji vozači za vinjetu treba da izdvoje 7, 60 evra, a za dva meseca 21,80 evra.

Vinjete su u Bugarskoj nešto jeftinije, pa za nedelju dana treba izdvojiti četiri, za 10 dana 10 evra, a godišnja nalepnica košta 59 evra.

U Nemačkoj se putarina ne plaća, što će obradovati mnoge naše građane koji planiraju uskoro da posete ovu zemlju.

Ukoliko je vaša destinacija Švajcarska, treba znati da je tamo jedinstvena cena, odnosno koliko god da ostajete ili ste samo u prolazu, platićete 40 švajcarskih franaka.

U Hrvatskoj i Makedoniji putarina se plaća na naplatnim rampama i cena zavisi od mesta iz kog ste se uključili na autoput.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.