Hiljade slepih miševa atrakcija za turiste

Pećine u kojima je skrovište pronašlo stotine hiljada slepih miševa svakodnevno privlače brojne turiste u Novi Meksiko (SAD).
Pećine u kojima je skrovište pronašlo stotine hiljada slepih miševa svakodnevno privlače brojne turiste u Novi Meksiko (SAD).

Pre nego što zađe sunce, na desetine turista svakodnevno se sjati u pećine Karlsbed. Svi oni dolaze ne bi li prisustvovali spektakularnom letu hiljada slepih miševa koji tada izlaze iz pećine i kreću u potragu za hranom.

Ove pećine "čuva" oko četristo hiljada slepih miševa, među kojima se razlikuje čak šesnaest vrsta. To ovaj prizor čini još vrednijim jer slepi miševi iz godine u godinu postaju sve ugroženija vrsta.

Zaraza koja je kobna po slepe miševe širi se od 2006. godine iz Njujorka, preko SAD i Kanade. Procenjuje se da je do sada uginulo pet i po miliona slepih miševa.

Kako bi uživali u nesvakidašnjem prizoru turisti ovde dolaze svake večeri od maja do sredine oktobra. Kada se odluče da prisustvuju ovakvim obilascima moraju poštovati i određena pravila.

Glen Rejnolds, zaposlen u upravi ovog nacionalnog parka, redovno obaveštava turiste kada je pravi trenutak da naprave poslednju fotografiju pre nego što ugase foto aparate, kako ne bi uznemirili male letače. Kada dođe pravi trenutak, slepi miševi se u roju pojave iz pećina i poput crne senke rasplinu se nebom.

Slepi miševi su naši prijatelji, oni se ne pletu u duge kose kako se to obično misli, objašnjava Rejnolds, nisu sasvim slepi i ne napadaju turiste da bi im sisali krv. Ukoliko žele, posetioci mogu kupiti slepog miša za pet dolara, obavezujući se ugovorom da će voditi računa o njemu i poštovati brojna pravila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.