Strancima Jugoistočna Azija omiljena za život

Jugoistočna Azija omiljeno je odredište za život stranaca, dok su Evropa i Bliski istok postali manje atraktivni, objavljeno je u najnovijoj studiji francuskog ogranka HSBC banke.
Jugoistočna Azija omiljeno je odredište za život stranaca, dok su Evropa i Bliski istok postali manje atraktivni, objavljeno je u najnovijoj studiji francuskog ogranka HSBC banke.

"Jugoistočna Azija prtedstavlja kombinaciju velikih prihoda po glavi stanovnika i dobrog kvaliteta života", objasnio je Fransoa Moro, član odbora direktora HSBC za vreme predstavljanja petog izdanja svetske godišnje ankete o iseljenicima.

Osim Tajlanda i Malezije, koji su poznati po dobrom kvalitetetu života, strani iseljenici biraju zemlje jugoistočne Azije i iz ekonomskih razloga i mogućnosti dobre zarade. Do sada je, zahvaljujući istim kriterijumima, Bliski istok tradicionalno bio najači.

U Singapuru, godišnje plate 54 odsto doseljenika veće su od 200.000 dolara, tako da je ta zemlja-ostrvo-grad na prvom mestu po visini "ekonomije iseljenika" na osnovu kriterijuma o visini prihoda kao i mogućnostima posedovanja lukuzne robe.

Na drugom mestu nalazi se Tajland, sledi Malezija na trećem, dok je Hongkong na četvrtom a Narodna Republika Kina na petom mestu. Listu deset omiljenih odredišta za život zatvara Vijetnam, još jedna azijska zemlja, preneo je francuski dnevnik Figaro.

Najbolje plasirana evropska zemlja je Švajcarska, koja zauzima osmo mesto, ispred Bahreina, jedinog bliskoistočnog predstavnika koji se našao među prvih deset.

Dužnička kriza u Evropi uticala je i na raspoloženje stranaca u pogledu otpočinjanja života u nekoj od zemalja Evropske unije. Francuska je na 27 poziciji liste najpoželjnijih zemalja za život stranaca, na kojoj se našlo ukupno 30 zemalja. Doseljenici u Francusku su ocenili da je sada teže živeti i raditi u toj zemlji nego ranije. Anketu je realizovao institut YouGov za potrebe HSBC, a bilo je uključeno 5.339 stranih državljana raseljenih po svetu.

  • uh

    08.10.2012 15:36
    Ko ode tamo, bice mu jasno i zasto. Ja bila prosle godine, od tad imam samo jedan cilj u zivotu - da se tamo ponovo nadjem, ovaj put i da ostanem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.