Solarnim avionom na put oko sveta

Tim švajcarskog avanturiste Bertana Pikara uspeo je u sredu da prototip solarnog aviona, planiranog za put oko sveta, podigne u vazduh pomoću četiri propelera na brzini nešto većoj od brzine bicikla.

Tim švajcarskog avanturiste Bertana Pikara uspeo je da prototip solarnog aviona, planiranog za put oko sveta, podigne u vazduh pomoću četiri propelera na brzini nešto većoj od brzine bicikla.

Probni let je trajao nešto manje od jednog sata i trebalo je da ustanovi da li avion, raspona krila kao Boing 747 i mase malog automobila, može držati pravac. Koristeći skoro 12.000 solarnih ćelija, litijumske baterije i četiri električna motora, Pikar i kopilot Andre Boršberg, bi trebalo da lete oko sveta 2012. godine, bez ijedne kapi goriva ali uz više sletanja.

Uzletanje i poletanje sada su prošli bez problema. Na vojnom avionu u Švajcarskoj avion "Solarni impuls" poleteo je nakon zaleta na pisti brzinom od 45 kilometara na čas.

Pogledajte foto galeriju. U okviru projekta vrednog 70 miliona dolara od decembra su sprovođene probe. Pikar je 1999. godine bio kopilot u letu balonom oko sveta, prvom bez sletanja.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja