Posmatranje komete iz aviona

Jedna nemačka turistička agencija prodaje avionske karte za let koji će 88 putnika, zaljubljenika u astronomiju, omogućiti da iz veće blizine posmatraju jednu od dve retke komete koje će ove godine proći pored Zemlje.
Jedna nemačka turistička agencija prodaje avionske karte za let koji će 88 putnika, zaljubljenika u astronomiju, omogućiti da iz veće blizine posmatraju jednu od dve retke komete koje će ove godine proći pored Zemlje.

Turoperater "Eclipse Travel" iz Bona udružio se sa čarter agencijom Air Partner i aviokompanijom Air Berlin kako bi organizovala specijalni let 16. marta kada kometa Pan-STARRS bude prolazila kroz Sunčev sistem, na udaljenosti od 160 miliona kilometara od Zemlje.

Poslednja kometa koja je "zaparala" naše nebo bila je Hejl-Bopova kometa, koja je posetila Zemlju 1997, dok je kometa 17P/Holmes nakratko prošla pored naše planete 2007.

Boing 737-700 će leteti u cik-cak na 11.000 metara visine kako bi putnici što bolje videli kometu. Avion, koji može da primi 144 putnika, poleteće sa svega 88 njih kako bi svi oni mogli da sede pored prozora.

"Ako vremenski uslovi budu dobri i ne bude oblaka, kometa će se svakako videti i sa Zemlje. Ali, na visini od 11.000 metara, vi ste iznad oblaka. Vazduh je proređen, jasniji i čistiji, što omogućuje bolje posmatranje komete", objasnila je za Rojters predstavnica Air Berlina.

U avionu će biti stručnjak iz astronomije koji će putnicima davati informacije o kometi Pan-STARRS koju su astronomi sa Havaja otkrili 2011.

Ovoj kometi je trebalo nekoliko miliona godina da doputuje iz Ortovog oblaka, ogromne kolonije ledenih objekata koja se nalazi na spoljnoj granici Sunčevog sistema, a naš "gost" će ponovo biti tek za 110.000 godina.

Agencija "Eclipse Travel" prodaje karte za dvosatni let po ceni od 359 do 509 evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja