Stari pasoši važe i sledeće godine

Stari pasoš važiće sve dok svi naši građani koji žive u inostranstvu, ne dobiju novi biometrijski, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Stari pasoš važiće sve dok svi naši građani koji žive u inostranstvu, ne dobiju novi biometrijski, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić nije mogao da precizira do kada će stare putne isprave biti u upotrebi, ali je sasvim očigledno da će njihov rok važenja produžen i u 2011. godini s obzirom na to da je brzina izdavanja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DPK) jako spora. U gradovima u Srbiji trenutno ima dosta gužvi, jer tehničke mogućnosti ne dozvoljavaju da se veći broj zahteva dnevno primi. Zato se negde predaja dokumenata zakazuje i za septembar.

Diplomatsko-konzularna predstavništva mesečno prikupe podatke za oko 7.000 pasoša, taj broj konstantno, ali lagano raste, saznaje "Blic" u Vladi Srbije. Ovog meseca može se očekivati da bude primljeno oko 7.500 zahteva. Međutim, taj tempo je više nego spor, ali u budžetu nije odvojeno više novca za opremanje DPK tehnikom koja bi omogućila bržu zamenu.

Državni organi ne znaju koliko je brojna srpska dijaspora jer će ta stavka ući u statistiku tek posle narednog popisa stanovništva (iduće godine), a Ministarstvo za dijasporu u javnosti operiše brojem od tri do četiri miliona Srba u rasejanju. Ako je tako, jasno je da je produženje važenja starih pasoša neminovnost.

  • Tesa

    21.05.2010 19:05
    Vise od 5 meseci
    U Svajcarskoj se ceka (barem ja) i vise od 5 meseci :(...predao sam zahtev jos u fecembru..bruka i sarmota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.