Bez viza za Brazil

Državaljani Srbije više neće morati da vade vize kako bi putovali u Brazil jer će vizni režim između Srbije i Brazila uskoro biti ukinut.

Državljani Srbije više neće morati da vade vize kako bi putovali u Brazil jer će vizni režim između ove dve države uskoro biti ukinut.

Potpisivanje sporazuma čije je usaglašavanje u toku očekuje se prvom prigodnom prilikom i predstavljaće rezultat razgovora koji je otpočeo pre godinu dana, saznaje "Blic nedelje" u Ministarstvu inostranih poslova Republike Srbije. Pregovori o ukidanju viza, koji su počeli na inicijativu našeg ministarstva, odnose se na nosioce svih pasoša – diplomatskih, službenih i, što je najvažnije, pasoša za obične građane.

Značaj vizne liberalizacije za našu državu je nemerljiv. Ako se uzme u obzir samo turizam, tu bi Srbija mogla mnogo da dobije, jer svake godine više od dva miliona Brazilaca pređe okean kako bi došlo u Evropu. U izveštaju Evropske komisije za putovanja (CET), navodi se da su putnici iz najmoćnije južnoameričke zemlje jedni od najvećih potrošača u oblasti turizma na evropskom kontinentu. Kada je reč gostima iz Brazila, CET ističe kao veoma važnu činjenicu da ovi turisti uglavnom ne borave samo u jednoj državi, već obiđu nekoliko njih. Dok im za ulazak u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Crnu Goru viza nije potrebna, Brazilci za sada moraju da je poseduju za našu zemlju, pa je to jedan od razloga zbog kojeg zaobilaze Srbiju na turističkoj mapi.

U Ministarstvu inostranih poslova predviđaju značajan doprinos razvoju Srbije i međusobnom odnosu dve zemlje nakon ukidanja viza. "Očekujemo izuzetno veliki efekat na unapređenju privredne saradnje sa Brazilom, posebno kada se ima u vidu da je to ekonomski najjača država u Južnoj Americi i jedna od 20 finansijski najuticajnijih država na svetu. Pored privredne, unapredile bi se kulturna, naučna, sportska i drugi oblici saradnje, dok bi porast uzajamnih putovanja građana u najrazličitije svrhe dao dodatni podstrek tradicionalnom prijateljstvu Srbije i Brazila", navode dopisu Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije.

Od južnoameričkih država, samo građanima Argentine, Bolivije i Čilea nije potrebna viza za dolazak u Srbiju dok, osim 190 miliona Brazilaca, vizu za Srbiju treba da vadi još 128 miliona žitelja drugih zemalja sa ovog kontinenta. Kada je reč o državama sa najvećim brojem stanovnika na planeti, od prvih pet, samo građanima SAD vize nisu potrebne, dok stanovnici Kine, Indije, Indonezije i Brazila moraju imati vizu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.