Praškim hotelilma nedostaju gosti

Hoteli u jednoj od omiljenijih destinacija turista iz celog sveta, Pragu, zabeležili su u prva dva meseca ove godine za 30 odsto manju posetu nego u isto vreme prošle godine. Podatak je objavilo Udruženje hotela i restorana Češke, ali nije navelo tačne cifre.

Jedan od razloga je svakako manji broj gostiju, uslovljen ekonomskom krizom, ali i veći broj luksuznih hotela u Pragu. Najnoviji, otvoren prošle sedmice, je hotel "Šeraton" (Sheraton ) sa pet zvezdica, iz lanca luksuznih američkih hotela "Starvud Hotels end Risort Vorldvajd" (Starwood Hotels & Resorts Worldwide), jednog od najvećih hotelskih kompanija na svetu. U Pragu je, prema podacima Češke agencije za statistiku, 2007. godine bio 31 hotel sa pet zvezdica.

Glavni grad Češke je prošle godine posetilo rekordnih 4,6 miliona turista, 2,5 odsto više nego godinu dana ranije. Hoteli u "zlatnom" Pragu ugostili su više čeških i inostranih gostiju, ali je broj noćenja ostao na nivou pretprošle godine, sa 12,2 miliona noćenja. Ove godine će, prema proceni stručnjaka, promet hotela biti još niži nego lane. Osim sve veće ponude smeštajnih kapaciteta, na to će uticati, pre svega svetska ekonomska kriza i manji broj međunarodnih kongresa. Zbog izrazitog smanjenja broja gostiju, ove godine je zatvoreno više od 40 praških restorana. Slabije interesovanje pogađa upravo luksuzne restorane, koji su ranije živeli pretežno od kongresnog turizma. Posećenost ovakvih objekata je smanjena za 50 odsto, objavljeno je na sajtu "ihned.cz".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.