Ugrožena sezona u Grčkoj

Veliki nemiri u decembru prošle godine, svetska ekonomska kriza i serija domaćih socijalnih protesta, ozbiljno ugrožavaju turističku privredu Grčke, po veličini drugi izvor prihoda te zemlje. Prošlomesečna analiza koju je izradila EFG Eurobank pokazala je da bi pad broja turista ove godine mogao biti najveći za poslednje dve decenije.

 

Broj turista je već sada u značajnom padu, a i oni koji dođu poslednjih sedmica često nisu mogli na Akropolj, simbol grčke prestonice, zbog sve učestalijih štrajkova sezonskih čuvara, piše AFP. Akropolj svakog meseca poseti skoro 100.000 ljudi. U februaru je bio nekoliko puta zatvaran, isto se dogodilo i u prvoj nedelji marta, a zaposleni planiraju da nastave proteste. Uticaj nasilja na turizam teško je proceniti ali, kako navode tur-operateri, prvi podaci su obeshrabrujući. "Nasilje, kombinovano sa preterivanjima u medijskim izveštajima, nanelo je štetu imidžu Grčke", kaže Jorgos Drakopulos, generalni direktor Udruženja grčkih turističkih preduzeća.

Broj turističkih rezervacija za ovu godinu nije ohrabrujući, posebno sa britanskog i nemačkog tržišta, odakle dolazi većina redovnih grčkih gostiju. Prema rečima Argiro Fili, predsednice Asocijacije putnih i turističkih agencija Grčke, broj tih rezervacija je opao između 20 i 30 odsto. Što se tiče američkih turista, još nema nikakvih podataka, ali Fili ocenjuje da će i njih biti manje otprilike za isti procenat.

Prošlog meseca, Grčka statistička služba je saospstila da je registrovala pad dolazaka turista za 3,2 odsto tokom devet meseci 2008, u poređenju sa istim periodom 2007. U istom periodu, za 3,9 odsto je opao broj noćenja u hotelima i kampovima Grčke. Da bi se zaustavio taj trend pada, novi ministar za razvoj turizma Kostas Markopulos je prošle sedmice najavio da će otputovati za SAD da bi propagirao grčki turizam. On kaže da ima šansi da se tendencija pada u prva tri meseca ove godine preokrene u drugom tromesečju.

Turizam je drugi izvor prihoda za Grčku, posle brodarstva. Od turizma stiže 18 odsto prihoda, a u tom sektoru direktno ili indirektno je zaposleno 850.000 ljudi. U 2007. Grčka je od turizma je ostvarila prihod od 11,4 milijardi evra. Iste godine, više od 17 miliona ljudi posetilo je Grčku, jednu od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.