Nasukalo se oko 200 kitova

Uginulo je 140 od dvestotinak malih kitova koji su se u petak nasukali na obalu na jugozapadu Novog Zelanda, a zvaničnici kažu da je to najveći takav slučaj za 10-15 godina.

Uginulo je 140 od dvestotinak malih kitova koji su se u petak nasukali na obalu na jugozapadu Novog Zelanda, a zvaničnici kažu da je to najveći takav slučaj za 10-15 godina.

Osamdeset dobrovoljaca i dalje pokušava da iz plićaka potisne ka moru šezdesetak preostalih kitova vrste "pilot". U međuvremenu ih neprekidno polivaju vodom, u nadi da će preživeti. Nasukani kitovi obično uginu od dehidracije i opekotina od sunca.

Veruje se da je taj deo obale prava "zamka" za kitove jer je zaliv Farvel spit mestimično veoma plitak, naročito u doba velike oseke kakva je sada.

Oko 40 kitova nasukalo se na tom mestu početkom januara, a dve nedelje kasnije još oko 60. Pošto mnogim kitovima nije bilo pomoći, veterinari su ih "uspavali". Kitovi vrste "pilot" mogu da porastu do šest metara i veoma su česti kraj obala Novog Zelanda.

Nema objašnjenja zašto se kitovi nasukavaju iako imaju izvanrednu orijentaciju, a veoma se često događa da to čine masovno i da se oni koje ljude vrate u dubinu okrenu i svom snagom ponovo zaplivaju ka plićaku. Po nekim tumačnjima, uzrok je oboljevanje kitova zbog zagađenje okeana, a po drugim korišćenje sonara brodova i podmornica i drugih ultrazvučnih uređaja koji zbunjuju kitove ili im nanose trajnu štetu.

Ima i tumačenja da se kitovi ponašaju kao čopor i da bezglavo slede vođu čak i ako pliva u smrt u plićaku, dok neki kažu da "kolektivno samoubistvo" kitova može biti "emotivna posledica" uginuća ili pogibije nekog od "najomiljenijih rođaka".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.