Psi znaju kako da prepoznaju lažljivce

Katkad je zabavno prevariti psa, pretvarati se da mu bacate loptu ili ga usmeriti u pogrešnome pravcu, ali on ipak ne naseda. Nova studija je pokazala da čovekov najbolji prijatelj brzo shvati kojoj osobi ne treba verovati i katkad je počne sasvim ignorisati.
Katkad je zabavno prevariti psa, pretvarati se da mu bacate loptu ili ga usmeriti u pogrešnome pravcu, ali on ipak ne naseda. Nova studija je pokazala da čovekov najbolji prijatelj brzo shvati kojoj osobi ne treba verovati i katkad je počne sasvim ignorisati.

Nisu istraživači prvi put otkrili snagu pseće intuicije. Jedna druga studija nedavno je ustanovila kako psi znaju razliku između radosnog i ljutitog izraza čovekovog lica i znaju da se ponašaju u skladu s njima, čak i ako ograničeno razumeju osećaje iza tih izraza. Sada je studija objavljena u časopisu Animal Cognition detaljno objasnila kako psi znaju i kad neko laže.

Da bi to proverili, istraživači pod vođstvom Akike Takaoke sa univerziteta u japanskom gradu Kjoto su 34 psa ispitivali u tri kruga. U prvom krugu uzbuđeno su pokazali psima gde je skrivena hrana i tako stekli poverenje. No u drugom krugu isti ispitivači su lagali jer su psima pokazali praznu posudu. U trećem krugu ispitivači su ponovo pokazali posudu s hranom, ali psi više nisu reagovali, što upućuje na određen nivo nepovjerenja ili barem zbunjenosti u vezi sa značenjem pokazivanja.

Kako bi tačno otkrili šta je, istraživači su doveli novog ispitivača kojeg psi nisu poznavali. Ta nova osoba uzbuđeno je pokazala na posudu s hranom i psi su ponovno dobro reagovali.

"Pseća socijalna inteligencija razvijenija je nego što smo mislili", rekao je Takaoka za BBC News i dodao da je ta socijalna inteligencija "selektivno evoluirala tokom psećeg dugog života s čovekom".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.