Mravi veoma brinu o higijeni

Mravi imaju vrlo izražen osećaj za higijenu, a u mravinjacima imaju mesta koja koriste kao toalete, zaključili su naučnici na univerzitetu u Regenzburgu.
Mravi imaju vrlo izražen osećaj za higijenu, a u mravinjacima imaju mesta koja koriste kao toalete, zaključili su naučnici na univerzitetu u Regenzburgu.

Zoolozi su tokom istraživanja, ciji su rezultati objavljeni u časopisu "Plos one", mrave smestili u bele mravinjake od gipsa i davali su im crveno ili plavo obojenu zašećerenu vodu. Ubrzo pošto mravi popiju vodu, u uglovima mravinjaka su neka mesta postajala crvena i plava, što znači da su ih mravi ciljano koristili kao toalete.

"Za mrave koji, poput ljudi, žive u gusto naseljenim zajednicama, higijena predstavlja veliki problem, zbog čega čiste mravinjak, a smeće, uključujući i strvine, odmah izbacuju napolje", tvrdi vođa istraživanja Tomer Čačkeš.

Zoolozi nisu uspeli da odgovore na pitanje zašto crni mravi ne izlaze iz mravinjaka kako bi vršili nuždu. "To je za nas zagonetka, posebno zbog činjenice da neke vrste mrava čak sterilišu svoja staništa kiselinom, kako bi ih održali savršeno čistima", rekao je Čaškes.

Životinje koje žive u velikim grupama, različito postupaju s izlučevinama. Pčele, na primer, vrše nuždu za vreme leta, a to čine čak i vrlo mlade pčele koje inače ne napuštaju košnicu.

"Neke bube se služe fekalijama kao oružjem za odbranu, neke kao građevinskim materijalom, neke njima obeležavaju puteve ili se njima služe kao đubrivom... Moguće je međutim da se mravima jednostavno ne izlazi iz mravinjaka kako bi vršili nuždu", rekao je Čačkeš.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.