Kako smiriti agresivnu mačku?

Agresivno ponašanje mačke može biti veoma neprijatno i opasno za vlasnika i druge ljubimce u kući.
Agresivno ponašanje mačke može biti veoma neprijatno i opasno za vlasnika i druge ljubimce u kući.

Agresivna igra se može pojaviti kod mačića koji su odgajani bez majke ili koji su prerano odvojeni. Majke mačke su veoma dobre u učenju mačića da budu pažljivi u svojoj igri. Mačke se mogu sakriti i napadati sve što se pomera, uključujući i njihove vlasnike. One ovako vežbaju hvatanje plena, ali na ovaj način mogu postati previše grube i kada koriste zube i kandže za igru.
Najbolji način da se suzbije ovakvo ponašanje je da se mački pruži dovoljno aktivnosti koje će joj omogućiti da svoju energiju usmeri na predmete koji su namenjeni za igru. Nikada se nemojte agresivno igrati sa mačkom i nikada je nemojte fizički kažnjavati za takvo ponašanje. Umesto toga dajte joj interaktivne igračke. Okačite igračku tako da ona može da je lovi ili uzmite igračke sa laserom koje mogu biti odlična alternativa igranju sa rukama.

Pogrešno usmereno agresivno ponašanje može se ispoljiti kada se mačka jako uznemiri zbog druge životinje, kao kada mačka koja je zatvorena vidi drugu mačku kroz prozor. Tada je potrebno navući zavese na prozor i napustiti prostoriju te dopustiti uznemirenoj mački da se smiri.

Agresivno ponašanje može se ispoljavati i međusobnim sukobom zbog hijerarhije u domaćinstvu sa više mački. Mačke ispoljavaju dominaciju na različit način u odnosu na pse. Sukobi oko teritorije su česti. Važno je svakoj mački obezbediti lični prostor. Potrudite se da sa svakom mačkom provedete malo vremena u igri i maženju na njenom omiljenom mestu u kući.Odvojene posude sa posipom i posebna mesta za hranjenje takođe mogu biti neophodni.

Teritorijalni sporovi mogu postati vrlo agresivni. Ako je tako, možda će biti potrebno da mačke držite u odvojenim prostorijama sa zatvorenim vratima, a zatim ih posle nekog vremena postepeno ponovo spajate. Povremeno mačkama zamenite prostorije, tako da svaka mačka može da se navikne na drugi miris. Zatim počnite da im menjate i posude sa hranom i ležaljke ili jastuke na kojima spavaju. To će možda biti vrlo spor proces, ili ne bi trebalo da ih požurujete. Kada se agresivno ponašanje jednom uspostavi, veoma je teško zaustaviti ga.

U Pet centru mozete pronaći veliki izbor kvalitetne hrane, igračaka i druge opreme za vaše ljubimce i uvek možete dobiti koristan savet veterinara. (Tekst je nastao u saradnji sa Kompanijom Pet centar Novi Sad, Tržni centar BIG, Sentandrejski put 11)

  • nejla

    20.03.2015 10:04
    sve tacno
  • moj

    28.02.2015 19:14
    Mileta prvo jednom pa onda drugom nogom
  • mile

    28.02.2015 06:01
    Nogom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.