Ubijeno 700 izgladnelih koala

Australijske vlasti ubile su oko 700 koala na jugoistoku zemlje gde su ti mali torbari umirali od gladi, izjavila je danas Lisa Nevil, ministarka za životnu sredinu države Viktorija.
Australijske vlasti ubile su oko 700 koala na jugoistoku zemlje gde su ti mali torbari umirali od gladi, izjavila je danas Lisa Nevil, ministarka za životnu sredinu države Viktorija.

Koale su uspavane u periodu između 2013. i 2014. godine u oblasti Kejp Otvej, objasnila je ona.

"Operacija je bila nužna kako bi se izbegle patnje koala koje nisu imale šta da jedu", objasnila je Nevil u izjavi za australijsku televiziju ABC, dodavši da je ukupno ubijeno 686 jedinki.

Ona je rekla da ekipa stručnjaka radi na zbrinjavanju koala, ali nije isključila mogućnost novih ubijanja. "Iskustvo pokazuje da preseljavanje koala ne daje rezultate i da, naprotiv, može da izazove još veće patnje", kazala je australijska ministarka.

Australijska fondacija za zaštitu koala (AKF), koja procenjuje broj tih torbara na 100.000, okrivila je za tu dramatičnu situaciju lokalne zvaničnike. "Ono što su učinili je šokantno, zašto su dozvolili da se situacija do te mere degradira", upitala je prekorno direktora AKF-a.

Saznavši za tu vest, ruski zvaničnici su izrazili nadu da koala s kojom se predsednik Vladimir Putin fotografisao na samitu G20 u Brizbejnu nije bila među ubijenim životinjama.

  • xy

    06.03.2015 11:08
    Za Dejana
    Znam, Dejane, da jedu samo eukaliptusovo lišće. Ali ne mogu da verujem da ga na planeti nema dovoljno, da se nije moglo negde nabrati, dopremiti (ma koliko to koštalo - jer, koštalo je i ovo ubijanje i uklanjanje 700 leševa!!!), i tako pokušati da se spasu ove životinje... Ljudska bahatost košta opstanka druge vrste a na kraju ćemo doći glave i sami sebi.
  • 05.03.2015 19:15
    Žalosno.
    Još pre tri godine su najavili da preti izumiranje ove vrste. Ali ništa se ne preduzima, jer ljudskog roda to nije briga. Prvo će polako životinje izumreti, zatim i čovek. Jer i čovek zavisi od prirode kao i životinje. Čovečanstvo to ne može shvatiti jer mu je nivo svesti izuzetno nizak, gotovo na nivou pećinskog čoveka.
  • Dejan

    05.03.2015 15:10
    @ Xy
    Problem je u tome što su veoma izbirljivi, jedu samo eukaliptusovo lišće. Verovatno nema dovoljno eukaliptusa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.