Divlji vepar Gile kućni ljubimac

Bobanu Damnjanoviću iz Velike Drenove kod Trstenika kućni ljubimac je divlji vepar, težak više od 200 kilograma.
Bobanu Damnjanoviću iz Velike Drenove kod Trstenika kućni ljubimac je divlji vepar, težak više od 200 kilograma.

Boban Damnjanović poslednjih deset godina se ne razdvaja od svog vepra Gileta, a njih dvojica često šetaju po selu, po čemu su postali poznati u ovom delu Srbije.

Kada je stigao u Veliku Drenovu, Gile je imao tek nekoliko kilograma. Boban ga je dobio tako što je jednom prilikom svojim prijateljima poklonio lovačkog psa, a oni njemu zauzvrat, malo divlje prase.

"Dobio sam ga na poklon pre deset godina od prijatelja sa Stare planine. Dobio sam Gileta u znak poštovanja, a ja sam njima poklonio lovačkog psa. Gile danas ima i potomke, a zanimljivo je da me nikada nisu povredili, vole da se druže i sa brojnom decom koja dolaze kod mene da ih posmatraju", priča Damnjanovi.

Gileta je baš ta umiljatost od prvog dana spasla ražnja pred prvi Božić, a danas je Gile narastao u grdosiju tešku više od 200 kilograma.

I dok Gile živi u selu u dvorištu vlasnika, njegovi potomci su u "Gataru“ kako u ovom delu Srbije zovu tor za životinje, gde ih Boban svakodnevno obilazi.

"Dešavalo se da neko namerno otvori kapiju, pa Gile i krmače izađu. Međutim, ubrzo su se vraćale u "Gatar“, jer toliko su se pripitomile, da ovaj ograđeni prostor smatraju svojim domom. Ovaj mali je bio odsutan dva dana i vratio se“, kaže Boban Damnjanović.

On priča i da je često sa prijateljima u lovu, ali da pušku nikada nije okrenuo ka životinji. Voli prirodu, pse, a divlje životinje ceni i poštuje kao i ostala živa bića, pa ubijanje u lovu ne dolazi u obzir.

"Idem u lov, puštam pse da tragaju za divljači, nosim pušku sa sobom, ali nikada nisam odstrelio nijednu životinju. To nisam učinio, jer poštujem te životinje", objašnjava ovaj Trsteničanin.
  • 20.04.2015 17:25
    Ljubav nema granica.
  • vox

    18.04.2015 17:54
    Divlje zivotinje ne mogu da budu kucni ljubimci.Nije mi jasno kako to da lovci sebi dozvoljavaju da sprovode zakone i propise selektivno.Lane su oduzeli zeni lovacko udruzenje i inspekcija i odneli u jagodinski zoovrt,a doticnom lovcu dozvoljavaju da drzi divlju zivotinju,ako pravilo vazi za zenu koja je spasila lane i odgojila ga i drzala sa puno ljubavi,kao doticni,zasto su LOVCI NJOJ ODUZELI LANE,A SVOM KOLEGI DOZVOLJAVAJU DA KRSI ZAKON?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.