Zašto nigde ne viđamo mladunce golubova?

Da li ste se ikada pitali zašto nikada ne nailazite na mladunče goluba iako ta vrsta ptica već stotinama godina živi u blizini ljudskih staništa?
Da li ste se ikada pitali zašto nikada ne nailazite na mladunče goluba iako ta vrsta ptica već stotinama godina živi u blizini ljudskih staništa?

Odgovor je izuzetno jednostavan, a polazi od činjenice da su obični golubovi i golubovi pećinari zapravo jedna te ista vrsta ptica. Jedina razlika je u mestu njihovog življenja, ali je način razmnožavanja isti. Naime, divlji rođaci običnog goluba svoje mlade polažu i čuvaju u rupama i pukotinama stena, a njihovi gradski rođaci problem nedostatka stena rešavaju tako što nalaze pukotine u visokim objektima napravljenim ljudskom rukom.

S obzirom da razvoj mladih golubova traje čak 40 dana, što je duplo više od većine gradskih ptica, nije neobično što ljudi gotovo nikada ne vide ili bar ne primete mlade ptice koje nastanjuju gradske trgove i ulice. Vrhovi tornjeva, tavani visokih kuća, pukotine na krovovima nebodera i rupe ispod mostova česte su lokacije gnezda golubova koji svoje mlade hrane povraćanjem polusvarene hrane. Nakon što prođe 40-dnevna zavisnost od roditelja, mladi golub poleće i meša se sa starijim pticama od kojih se gotovo uopšte ne razlikuje.

Ipak, jedan od načina da primetite mladog goluba jeste boja perja koja nikada nije blještava zelena ili ljubičasta koja se nalazi na starijim jedinkama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.