Istraživanje: Ljubav prema ljubimcima jednaka onoj prema detetu

Istraživanje sprovedeno u bolnici u Masačusetsu utvrdila je da tokom posmatranja životinje, mozak čoveka funkcioniše skoro isto kao prilikom kontakta s detetom.
Istraživanje sprovedeno u bolnici u Masačusetsu utvrdila je da tokom posmatranja životinje, mozak čoveka funkcioniše skoro isto kao prilikom kontakta s detetom.

Prilikom istraživanja je posmatrano ponašanje 14 žena, koje su rodile najmanje jedno dete u periodu između dve i deset godina i čuvale pse više od dve godine. Naime, dok je magnetna rezonanca beležila moždanu aktivnost, ženama su pokazivane fotografije njihove dece i njihovih pasa.

Istraživanjem se došlo do zaključka da delovi mozga, koji su povezani s emocijama, nagradama, vezama i socijalnim interakcijama, pokazuju aktivnost dok su ispitanice gledale fotografije i svojih mališana i ljubimaca.

Kućni ljubimci zauzimaju posebno mesto u srcima i životima mnogih ljudi, a postoje i uverljivi dokazi iz kliničkih laboratorija, koji pokazuju da interakcija s ljubimcima može biti korisna za fizičko, socijalno i emocionalno blagostanje ljudi.

Ranija istraživanja otkrila su da se nivo hormona, poput oksitocina, podižu nakon interakcije s kućnim ljubimcima.

  • 16.11.2015 14:02
    Gle ovog Cvorovica sto gleda koje tablice imaju vlasnici pekare za pse! Bavi se manje drugim ljudima, vise sobom, pa ti mozda jednog dana sine kako je to moguce voleti i decu i zivotinje i da jedno ne iskljucuje drugo. Naslov je idiotski jer veze nema sa onim sto je receno u clanku, ali ko ce citati dalje od naslova?
  • Maslina

    16.11.2015 09:20
    Jedna ljubav ne isključuje drugu
    Naravno da decu volim jače od ljubimca, ali i ljubimac zauzima veliki deo mog srca i kao što brinem o deci, da nisu gladni, žedni, da su zdravi, da ne jedu krš hranu, učim ih životu i ponašanju, provodim s njima puno vremena u šetnji, razonodi, razgovorima, isto to radim i sa psom :) Čak i razgovaram s njim! On je zaista član porodice, i da dođe do neke havarije sigurno ga ne bih ostavila na cedilu, kao što ni decu ne bih. A ovi što zavežu psa ili ga strpaju u boks, hrane ga suvim hlebom, i u toku dana im se interakcija sa psom svodi na bacanje hrane istom, zovu ga džukelom, naravno da ne mogu da razumeju ljude sa srcem dovoljno velikim i za decu, i za supružnika, i za ljubimce i za prijatelje.
  • 15.11.2015 21:39
    Ko ne voli zivotinje kako moze ljude voleti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.