VIDEO: Najstariji mačak u Evropi živi u Srbiji

Najbolji primer toga da i u starosti, uprkos brojnim zdravstvenim problemima, može da se ostane čio i vedar je niko drugi do Garfild, žuti mačak sa Novog Beograda koji je 12. novembra napunio 23 godine i slovi za najstarijeg u Evropi.
Najbolji primer toga da i u starosti, uprkos brojnim zdravstvenim problemima, može da se ostane čio i vedar je niko drugi do Garfild, žuti mačak sa Novog Beograda koji je 12. novembra napunio 23 godine i slovi za najstarijeg u Evropi.

Iako je gluv, ima dijabetes i zamagljen vid, on se odlično drži i najviše voli da se mazi sa svojim vlasnikom Branislavom Šoškićem. "Snajka moje žene dala nam je mačku, pošto nije želela da je drži u stanu. Posle mesec dana, primetili smo da je maca okrugla i da joj svakim danom raste stomak. Bila je skotna i ubrzo smo dobili tri narandžasta mačeta", ispričao je Branislav prisećajući se kako je Garfild, kao najmlađi, postao omiljeni član porodice Šoškić.

Garfild, kako primećujemo, najviše voli Branislava, ali i njegovu stariju ćerku Mariju. "Otkako se Marija udala, mačak je više uz Branislava. Kad dođe kod njega da se mazi, on prisloni glavu na njegovo koleno i uživa. Voli i mene, ali zato što ga hranim. Obožava belu džigericu, kada oseti da je spremam, nastane nemir u kući", nasmejano objašnjava gospođa držeći u ruci tamno sivog mačka Džipija kog su udomili i na koga je Garfild često ljubomoran.

Kao mače, Garfild je obožavao da se igra i čak je, kao kuče, donosio loptice, a najviše se igrao sa Marijom i Draganom, Branislavljevim ćerkama. Kada je Branislav slomio nogu, ležao je u krevetu godinu dana, a Garfild je to osetio i čitavu godinu preležao je na povređenoj nozi svog vlasnika. Branislava je samo jednom ogrebao i to kada su ga šišali.

"Ućebala mu se dlaka, pa ga je mlađa ćerka ošišala. Da ste ga tada videli kako se ofucao! Sav je bio ćebast. Sada ga redovno češljam kako opet ne bi došlo do toga. Ne smemo da ga kupamo, već deset godina se sam umiva, a i mi ga brišemo suvim maramicama. Mogao bi da dobije upalu pluća, ipak je u godinama", naglasio je Branislav.

Za svaki rođendan Garfild dobije omiljene krekere ili paštetu. Ipak, poslednjih godina njegovi vlasnici moraju da paze šta on jede, jer su primetili da ga muči dijabetes. Garfildova majka je dugo živela, pa je ovaj tvrdoglavi, ali umiljati mačak očigledno povukao na nju. Od njih trojice, jedino je Garfild živ, ali njegova gazdarica kaže da on nije nimalo jeftin.

"Košta i to dobro. Dnevno pojede 2 paštete od 70 dinara, krekere, šunku. Jede bolje nego ja", nasmejano nam objašnjava gospođa i napominje da mačak sada ima 3,5 kilograma, a nekada je imao čak i 8.

Garfild je imao i devojku, a izgleda i decu. "Ima decu po komšiluku, ali nismo prepoznali nijedno koje bi ličilo na njega po boji. Ma, opasan je on, pravi mangup", ispričala je Branislavljeva žena.

Garfild i Džipi su uglavnom sami u stanu kada su Šoškići u vikendici na Savi.

"Mi ostavimo svetlo upaljeno i odemo. Kada se vratimo, oni leškare, uživaju. Jednom se desilo da Garfilda nije bilo u stanu. Svuda smo ga tražili, a on bio u podrumu, sav ružičast od otrova za miševe. Vodili smo ga kod doktora, za svaki slučaj. Inače, nikada nije primio vakcinu, nije bilo potrebe, pošto je samo u kući. Ima tikove, ali to je normalno za te godin", objasnio je Branislav koji sipa Garfildu hidrogen u usta jer ga muče desni.

Ipak, s obzirom na godine ovog preslatkog mačka, porodica Šoškić je svesna da Garfilda jednom neće biti.

"Idem linijom da jednom uvek dođe kraj, niko nije večit. Ali uvek je bio pažen. I kada umre, to će zaista biti od prave starosti", ispričao je Branislav.

  • prrrrrrrrr :)

    08.12.2015 12:45
    mrnjau
    Presladak je :)
  • 08.12.2015 09:57
    Svaki život je važan
    Postojenje osoba koje mrze ljude koji vole životinje mnogo govori o ovom društvu.
  • 08.12.2015 09:49
    "Iako je gluv, ima dijabetes i zamagljen vid, on se odlično drži"

    Ova rečenica predstavlja sasvim dovoljan osnov za krivičnu prijavu za zlostavljanje životinja. Ako ga stvarno volite, uspavajte ga. Ovo važi i za ljude. Vratiti lapot.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.