Da li biste ostavili cigarete zbog svog ljubimca?

Poslednjih godina, dosta se priča o indirektnom uticaju duvanskog dima na decu i ljude iz našeg okruženja. Ipak, o tome da pasivnim pušačima činimo i naše mezimce, ne razmišljamo tako često.
Nakon višegodišnjeg istraživanja australijski naučnici primetili su učestalu pojavu opstruktivnih bolesti pluća kod pasa čiji su vlasnici uživaoci duvanskog dima, kao i povećan broj kancerogenih bolesti kod njih.
 
Šta mislite, da li bi neko, i pored ovih saznanja, ostavio cigarete zbog svog ljubimca sa kojim deli dom? Da li bi neko izašao na terasu da popuši cigaretu, da bi od njenog dima zaštitio svog psa ili mačku? Mada većina vlasnika izričito odgovara potvrdno, statistika govori drugačije.
 
Psi i mačke koji su stalno izloženi duvanskom dimu skloniji su kancerogenim obolenjima od onih čiji vlasnici ne puše. Istraživanje je potvrdilo činjenicu o štetnosti duvanskog dima, jer mačke koje su izložene duvanskom dimu 3 puta više obolevaju od kancerogenih oboljenja.
 
Mačji limfom (jedna vrsta malignog obolenja) direktno je povezan sa udisanjem dima od cigarete. Nažalost, ovo nije retko obolenje kod mačaka. Ako u kući ima više pušača onda je rizik da vaš ljubimac dobije kancer četiri puta veći. Mačke unose dim u organizam tako što ga udišu ili tako što ga ližu sa krzna. Infekcija virusom mačje leukemije je takođe povezana sa udisanjem duvanskog dima.
 
Kod pasa izloženih dimu cigareta opasnost od obolevanja od raka pluća veća je za 60% nego kod pasa čiji vlasnici ne puše. Svakim dimom cigarete u telo se unosi oko 4000 raznih hemikalija od kojih su mnoge pouzdano kancerogene: amonijak, arsen, tar, vodonikov cijanid, ugljenmonoksid, butan gas...
 
Ukoliko vlasnici ne mogu da se odreknu cigareta savetuje im se da što češće provetravaju prostorije i da izbegavaju da puše tamo gde se mačka ili pas najviše zadržavaju. 
 
Autor: Životinje.rs

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.