Konji s ljudima mogu da komuniciraju pomoću simbola

Norveški naučnici tvrde da su obučili konje da komuniciraju s ljudima tako što njuškama pokazuju jednostavne simbole na ploči, piše BBC.

Konje su 'pitali' da li žele da ih pokriju ćebetom ili ne, a njihovi odgovori bili su u skladu s vremenskim prilikama, što sugeriše da konji nisu pokazivali simbole slučajno.

Ako se to potvrdi kao stvarna komunikacija između vrsta, konji će se pridružiti malenoj grupi životinja koje mogu da komuniciraju s ljudima putem simbola, poput delfina, goluba i majmuna.

"Mislim da naše istraživanje pokazuje šta konji mogu da nauče i kako razmišljaju", rekla je Sesilja Mejdel s Norveškog veterinarskog instituta, glavna autorka istraživanja.

Njen tim obučio je 23 konja različitih pasmina da komuniciraju podstičući ih šargarepama. Prvo su ih naučili da samo priđu ploči i dotaknu je njuškom. Kasnije su ih trenirali da razlikuju tri simbola: uspravnu crtu koja znači da žele pokrivač na sebi, vodoravnu crtu koja znači da žele da im se on skine i praznu ploču koja je značila da ne žele nikakvu promenu.

Nakon što su uspeli da povežu svaki simbol s njegovim značenjem, konji su dolazili do ploče i njuškom pokazivali da li im prehladno ili prevruće. Nakon dve nedelje treninga, koji je dnevno trajao 10 do 15 minuta, sva 23 konja naučila su tehniku.


 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.