Kolibriji su snažni kao mali Švarcenegeri

Budući da su kolibriji najmanje ptice na svetu, možda vam se čini da su krhki i nejaki, ali se ispostavilo da su ovi dragulji u vazduhu zapravo snažni poput dijamanata.

Kada je hladno vreme, telo kolibrija ulazi u proces očuvanja energije koji se zove torper (tokom noći spuste svoju temperaturu i uspore metabolizam), prema rečima ekologa iz Oregona Adama Hedlija.

Ptice ostaju severno u toku zime iskuseći noćnu mini-hibernaciju, u kojoj se njihova temperatura od 43 stepena Celzijusa spusti čak do devet stepeni. Otkucaji srca se takođe uspore i sa 1.260 otkucaja u minutu padnu na između 50 i 180 otkucaja.

Kolibri može da se hrani i tokom hladnog vremena (pa čak i kad je minus), a Hedli kaže da je jednu vrstu Anin kolibrija video u svom dvorištu tokom dana kad je bilo -2 stepena Celzijusa.

Ove ptice se takođe u to vreme godine pomeraju dalje na sever, uočene su u Vankuveru u Kanadi.

Kolibriji su jake i veoma agilne za svoju veličinu, a čak se veruje da imaju najbrži metabolizam u celom životinjskom carstvu nakon insekata.

Kolibri je jedina ptica koja može da leti unazad, zahvaljujući svom mehanizmu letenja koji nije jednostavno lepršanje i uključuje mnogo rotacija krilima. Oni su jedinstveni među pticama u svojoj efikasnosti letenja, jer sposobnost da rotiraju svoja krila je slična kao kod insekata. Oko 30 procenata njihove telesne mase čini pektoralni mišić.

"Oni su poput malog Arnolda Švarcenegera", kaže šumski ekolog Mat Bets iz Oregona.

Kolibri pokazuju svoje veštine u vazduhu i u ljubavi i u ratu, boreći se s rivalima i u udvaranju. Na primer, mužjak Anin kolibrija da bi impresionirao ženku popeće se 40 metara u visinu i potom se zaleteti brzo nadole u zaokret od 180 stepeni tokom kojeg će raširiti perje repa da napravi cvrkut pre nego što se vrati na istu visinu.

Poput mnogih ptica, kolibri su takođe značajni oprašivači.

A kako to zvuči kada kolibri hrče, možete poslušati u sledećem snimku:

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.