Primatima preti izumiranje

Gorile, majmuni, lemuri i drugi primati su u opasnosti od izumiranja, a naučnici kažu da je posledica aktivnosti čoveka to što su njegovi najbliži živi rođaci u nevolji, upozorava nova međunarodna studija.
Oko 60 odsto od više od 500 vrsta primata je "sada pred istrebljenjem", a brojnost tri četvrtine vrsta primata opada prema studiji objavljenoj u sredu u časopisu "Science Advances".
 
Dok naučnici prate smanjivanje broja jedinki i grupa primata u šumama širom sveta, ovo je prva opšta slika stanja.  Rezultat je "uzbuna" veća nego što se mislilo, rekao je istraživač Pol Garber, sa Univerziteta u Ilinoisu. "Perspektiva nije dobra", rekao je Garber koji se nedavno vratio iz džungle Brazila.
 
Smanjenje broja primata je objasnio ljudskim aktivnostima, uključujući lov, rudarstvo i traganje za naftom. Seča šuma, stočarstvo i zemljoradnja takođe uništavaju dragocena staništa u Africi, Aziji i Južnoj Americi.
 
Mnogi od problema primata su nedavni. Na primer, brojnost jedne vrsta gorila  -  Grauer, opala je sa 17.000 1995. na samo 3.800 sada, uglavnom zbog lova radi njihovog mesa i rudarstva, otkrila je studija.
 
Svega oko 14.000 sumatranskih orangutana je ostalo u svetu. Hajnanski gibon u Kini je spao na samo 25 jedinki, dok su 22 od 26 vrsta primata u Kini ugrožene, rekao je Garber. Oko 94 odsto vrsta lemura u svetu je ugroženo, posebno na Madagaskaru koji je jedno od najteže pogođenih mesta za primate zbog gubitka staništa.
 
"Moramo da na to da gledamo (gubitak staništa) kao na signal. On nam nešto govori o našoj budućnosti", rekao je Garber. "To je kritičan problem sveta".
 
Dok ima nade da će neke vrste biti zaštićene, mnoge će nestati narednih decenija, rekao je koautor studije Eduardo Fernandes-Djuk sa Univerziteta Jejl.
 
Stručnjak Univerziteta Emori za primate Frans de Val rekao je da je studija "veoma detaljna i pravovremena, a nažalost i tačna". "Jasno je da brojnost primata ide u pogrešnom smeru", rekao je de Val.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.