VIDEO: Pronađen najveći otisak stopala dinosaurusa

Najveći do sada pronađeni otisak stopala dinosaurusa uočen je u severezapadnoj Australiji i dugačak je oko 1.75 metara.
Otisak pripada sauropodu, dinosaurusu biljojedu dugog vrata. Veličina ovog otiska nadmašuje veličinu otiska koji je prošlog jula pronađen u Boliviji, a taj pripada dinosaurusu mesojedu, prenosi CNN.
 
- Džinovski otisci stopala su bez sumnje spektakularni – rekao je Stiv Salisberi, vođa studije i profesor univerziteta u Kvinslendu i dodao da ne postoji ništa približne dužine.
 
Otisak stopala je samo jedan u nizu neverovatnih otkrića u području koje je Salisberi nazvao "Australijski park iz doba jure". U izveštaju univerziteta u Kvinsledu piše da je otkriveno preko 21 različitih tragova dinosaurusa širom poluostrva Dampijer Peninsula, kao i nekoliko stena starijih od 140 miliona godina.
 
Salisberi kaže da su uslovi na ovom poluostrvu bili savršeni za stvaranje, ali i za očuvanje ovih tragova. Njegov tim sprovodi istraživanja na ovom području više od pet godina. - Ovo je najzanimljiviji otisak životinjskog sveta ikada zabeležen. Kada bismo mogli da odemo u vreme pre 130 miliona godina, videli bismo različite dinosauruse, kako slobodno šetaju obalom. Mora da je to bio sjajan prizor – rekao je Salisberi.
 
Otisak stopala predstavlja i prvi potvrđen dokaz da su stegosaurusi živeli na podričju Australije. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.