VIDEO: Džinovski puževi bi mogli biti spas za Veliki koralni greben

Retki džinovski puž koji se hrani morskim zvezdama bi mogao biti iskorišćen za spas Velikog koralnog grebena pa je pokrenut projekat zu uzgoj hiljada primeraka te vrste, naveli su australijski zvaničnici.
Predatorske bodljikave morske zvezde koje se hrane koralima se pojavljuju prirodno, ali im je broj značajno porastao zbog zagađenja na grebenu koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.
 
Da su one imale ogroman uticaj pokazala je velika studija zdravlja 2.300 kilometara dugačkog grebena iz 2012. u kojoj se navodi da se površina pod koralima prepolovila u prethodnih 27 godina, pri čemu je 42 odsto štete pripisano morskim zvezdama.
 
Međutim, jedno istraživanje Australijskog instituta za morske nauke (AIMS) je pokazalo da morske zvezde izbegavaju područja na kojima boravi pacifički morski puž, poznat i kao džinovski triton. Ti puževi mogu da narastu i do pola metra i imaju razvijeno čulo mirisa, i plen mogu da love samo na osnovu tog čula. Ipak, zbog ljuštura su dovedeni gotovo do istrebljenja.
 
Istraživanje je pokazalo da posebno vole da jedu bodljikave morske zvezde, iako pojedu samo nekoliko svake nedelje. To je navelo australijsku vladu da objavi finansiranje projekta uzgajanja tih puževa.
 
"Mogućnosti koje projekat uzgajanja tritona nudi su uzbudljive. Ako uspe, istraživanje će omogučiti naučnicima da izbliza vide uticaj džinovskih tritona na ponašanje bodljikavih morskih zvezda i isprobaju njihov potencijal kao oruđa kontrole i smanjenja štete nanete koralima zbog najezde", rekao je savezni poslanik Voren Enč.
 
Džinovski tritoni su već položili brojna jaja ali su toliko retki da se o njihovom životnom ciklusu ne zna gotovo ništa.
 
AIMS-u je bilo potrebno dve godine da prikupi osam puževa.
 
"Zaista ne znamo ništa o njima, šta jedu, da li su aktivni danju ili noću, i ovo je prvi stvarni pokušaj uzgajanja", rekla je morski ekolog i rukovodilac projekta Čeri Moti.
 
Projekat će biti fokusiran na pomaganje larvama da prežive i odrastu i tako pruže podatke o svojoj biologiji, s krajnjim ciljem da budu iskorišćeni protiv bodljikavih morskih zvezda u vreme njihovog razmnožavanja.
 
"Najbolji ishod bi bio da dobijemo prirodnog predatora koji će umesto nas raditi posao", rekla je Moti.
 
Do sada su u borbi protiv morskih zvezda korišćene skupe hemikalije, ali one nanose štetu i drugim morskim organizmima.
 
U aprilu je jedno istraživanje pokazalo da obićno sirće ubija morske zvezde, ali bi ronioci morali da ga ubrizgaju svakoj pojedinačnoj zvezdi što bi bio nemoguć zadatak budući da ih, prema procenama, na Velikom koralnom grebenu ima oko 10 miliona.
 
Veliki koralni greben, najveća živa struktura na Zemlji, već drugu godinu se suočava i sa izbeljivanjem korala usled klimatskih promena i povećanja temperature mora.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.