FOTO: Lavici počela da raste griva

Veterinari zoološkog vrta u Oklahomi ostali su u čudu kada su shvatili da je 18-godišnjoj afričkoj lavici Bridžet počela da raste griva.
FOTO: Lavici počela da raste griva
Foto: Pixabay
Ova pojava primećena je prvi put u martu 2017, a u međuvremenu je urađena i analiza lavičine krvi. Ipak, veterinari još ne znaju šta je prouzrokovalo rast grive. 
 
Bridžet takođe ima sestru, koja izgleda normalno, prenosi "Independent".
 
 
Iako je ova pojava retka, svakako nije jedina dosad zabeležena. 
 
Trinaestogodišnja lavica Ema iz Nacionalnog zoo vrta u Južnoafričkoj Republici tako je 2011. godine takođe počela da dobija grivu kakva se može videti kod mladih mužjaka. Ipak, utvrđeno je da je zbog problema sa jajnicima nivo testosterona u njenoj krvi bio povećan, a griva se povukla jednom kada je problem bio rešen. 
 
Godine 2014. u Bocvani je primećena grupa od pet lavica, koje su, osim što su imale grive, takođe ispoljavale neke oblike ponašanja mužjaka, poput rikanja. 
 
Stručnjaci veruju da je reč o promeni koja je preneta genetskim putem i koja bi mogla da ima pozitivno dejstvo na čopor, jer bi konkurenciji delovalo da u grupi ima više mužjaka koji je štite. 
 
Veterinarsko osoblje zoološkog vrta u Oklahomi kaže da rast grive ne utiče na kvalitet Bridžetinog života.
 
  • Ivana

    26.02.2018 06:39
    Pa I meni brada i brkovi..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.